Ett år kvar till Brexit

Den 29 mars 2019 är det datum som Brexit är planerat att genomföras. Exakt två år efter att Storbritannien beslöt sig för att lämna EU.

Sverige förlorar en viktig partner när Storbrittannien lämnar EU. Foto: Thinkstock

Det var den 23 juli 2016 som Storbritannien genom en folkomröstning slog fast att man skulle skilja sig från EU. När Storbritannien och EU sedan började förhandla om Brexit kom de fram till tre frågor som de tillsammans måste försöka komma överens om innan den 29 mars 2019. Det handlade om vad Storbritannien är skyldiga EU vid separationen, vad som ska hända med gränsen mot Nordirland och vad som ska hända med de brittiska medborgare som är bosatta någon annan stans inom EU:s gränser. Det skriver BBC News.

Direkt efter Brexit

Nu har förhandlingarna även gått över i att handla om vilken relation EU och Storbritannien ska ha i framtiden. För att underlätta för bland annat handeln att ställa om sig, har man kommit överens om en övergångsperiod på 21 månader som ska gälla fram till den 31 december 2020. Även rörelsefriheten mellan EU och Storbritannien kommer att fortsätta under övergångsperioden, enligt BBC News.

Förlorar viktig allierad

Exakt hur Brexit kommer påverka Sverige är svårt att veta. I en tidigare intervju i SVT fick experter sia om vad Brexit skulle innebära för Sveriges del. Såhär svarade Göran von Sydow, som är forskare i statsvetenskap och ställföreträdande direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier:

–Då förändras även Sveriges EU-medlemskap eftersom vi samarbetar tätt och är allierade med Storbritannien. Vi har en samsyn med britterna på flera områden som EU-budgeten, synen på frihandel, den inre marknaden och jordbrukspolitiken, sade då

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera