Börjar ”skriva ut” reservdelar

Volvo CE har börjat skriva ut reserv­delar i 3D-skrivare. Anledningarna är flera, dels att kunna leverera snabbare och dels kunna erbjuda delar till äldre maskiner som slutat tillverkas.

 

Ett verkstadsverktyg för montering av delar på en axel har gjorts genom 3D-utskrift.Foto: Volvo CE


– Det är särskilt bra för äldre maskiner där de delar som slits ut inte längre kan göras effektivt i traditionella produktionsmetoder. Genom att 3D-utskrifter skär ner på tid och kostnader, så det är ett effektivt sätt att hjälpa kunder, säger Jasenko Lagumdzija, chef för affärsstöd hos Volvo CE.

Delar kan göras av alla former och storlekar, och för alla typer av maskiner i Volvo CE:s sortiment av arbetsmaskiner. Typiska delar tillverkade av 3D-utskrift som man hittills har gjort är delar av en hytt, plastkåpor och delar av luftkonditioneringsenheter. Företaget använder sitt eget arkiv med ritningar, 3D-modeller och produktinformation för att mata in i skrivaren för att producera den rätta nya delen.

– Vi gör en hel del kvalitetssäkring, 3D-delarna har samma specifikationer och går igenom samma process som originalet och får samma garanti, så kunderna kan vara säkra på att de får en äkta Volvo-godkänd del, säger Annika Fries, eftermarknadschef på Volvo CE.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera