Nytt växtskyddsmedel till sockerbetor

När sockerinlagringen är som störst i betorna är det extra viktigt att skydda dem mot angrepp. Syngenta lanserar ett nytt växtskyddsmedel för mer grönmassa och högre skördar.  

Amistar Gold är särskilt utvecklad och innehåller en kombination av substanserna strobilurinen Azoxystrobin och triazolen Difenoconazole. Foto: Katarina Johnsson

Sockerbetorna lagrar in som mest socker under sensommaren, då är det mycket viktigt att skydda de gröna bladen från svampangrepp så att de kan transportera socker till betorna. Svampangrepp kan ge förluster vid skörd på upp till tio ton per hektar, det är därför viktigt att ha en uppdaterad och funktionerande växtskyddsstrategi.

Nya verktyg

– I spannmål har vi sett många nya preparat som kan hålla grödan fri från svampsjukdomar, men det är relativt sällan som svenska sockerbetsodlare får fler verktyg i verktygslådan, säger Carl-Henirk Ljung, Field Technician på Syngenta i ett pressmeddelande.

Det är framförallt mjöldagg, cercospora och betrost som gör störst skada i sockerbetor, men det nya växtskyddsmedlet Amistar Gold ska enligt tillverkaren ge en god effekt mot dessa.

Två substanser

– Till skillnad mot den tidigare men välbeprövade Amistar är Amistar Gold uppdaterad med ytterligare en aktiv substans för att ge ett bättre skydd mot svampsjukdomar och för att förebygga resistens. Det är den enda produkten registrerad i sockerbetor som faktiskt har två olika typer av aktiva substanser med olika verkningsmekanismer i en och samma produkt, Säger Carl-Henrik.

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera