För mycket grisar i Norge

Den ökade produktiviteten hos norska suggor skapar problem. En ny prognos dubblar årets norska produktionsöverskott för griskött.

Det finns ett stort överskott på griskött i Norge, nu uppmanas producenterna att reduera semineringarna.  Foto: Thinkstock

I en ny prognos från Totalmarked kjøtt på Nortura uppskattas den norska grisproduktionen skapa överskott för griskött på 4 300 ton i år, en ökning med 1 800 ton sedan förra prognosen.

Utifrån förra årets statistik uppskattades produktiviteten att öka med 1 procent och antalet suggor i Norge drogs då ned med 1 procent för att hålla nere produktionen. Nu ser produktivitetsökningen ut att hamna över 2 procent.

De norska producenterna uppmanas nu att reducera semineringarna och leverera lättare slaktgrisar. På sikt ska antalet suggor minskas ytterligare och det finns inte utrymme för några nyetableringar.

För slaktgris i klass E med slaktvikt mellan 67-83 kilo betalas nu 22,86 NOK/kg (25,10 SEK/kg).

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 31 maj 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Medlidande – inget hållbart argument

Vi sitter runt köksbordet och äter middag. Den gigantiska dagstidningen täcker halva bordsskivan och medan någon försöker läsa i den pratar resten av familjen högt och mycket. Plötsligt hyschar pappa och säger till oss barn att vara tysta. Vi vet vad som väntar – ännu en tråkig väderrapport på radion. ”Tänk när jag blir vuxen, då ska jag aldrig mer lyssna på en enda meteorolog”, drömmer jag mig bort. 

Kommentera