Vill ha effektivare vildsvinsjakt

Regeringen föreslår en ändring av jaktförordningen som ska möjliggöra att en viss teknisk utrustning ska få användas för effektivare vildsvinsjakt.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att vildsvinsjakten skulle bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning. Foto: Thinkstock.

Förslaget innebär att vissa jaktmedel, exempelvis; elektronisk bildförstärkare, bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning ska få användas i anslutning till jaktvapnet i samband med vildsvinsjakt.

– De växande vildsvinstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras. Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

I dag får man endast använda de föreslagna jaktmedlen efter enskilda beslut av länsstyrelsen. Hjälpmedlen skulle underlätta och effektivisera jakt av vildsvin nattetid, då de är mest aktiva.

– Förslaget leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bl.a. grödor kan därför förväntas minska, säger Sven-Erik Bucht.

Ändringarna i jaktförordningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera