Äpplen från Kiviks Musteri till djurägare i kris

Familjeföretaget Kiviks Musteri skänker nu 30 ton äpplen till alla djurägare som har brist på foder.

Jan Flemming Jensen odlingschef på Kiviks Musteri och Jörgen Rasmusson från Eksholmens Gård. Foto Kiviks Musteri 

Äpplena erbjöds på Facebookgruppen Foderhjälpen2018 och intresset var stort. Redan första dygnet hade inlägget delats av nästan 2 000 personer.

– Det känns bra att bidra med det lilla vi kan. Läget är akut och vi måste alla hjälpas åt. Vi kände att vi ville bidra och kunde göra det eftersom årets äppelskörd verkar bli både tidig och stor. De äpplen vi skänker skördades i fjol och var egentligen tänkta att bli till must men får nu istället bli föda för hungriga djur, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

I vanliga fall skänker Kiviks Musteri rester från äpplena som används som används vid musttillverkningen som djurfoder, men skillnaden är att man nu valt att skänka hela äpplen.

– Vi och våra djur är tacksamma för all hjälp vi kan få i det här svåra läget. Att det dessutom handlar om saftiga äpplen är ingen nackdel i den här torkan, säger Jörgen Rasmusson på Eksholmens gård som bedriver lantbruk med lammuppfödning i Klågerup.

Musteriets har klarat sig bra i torkan tack vare att odlingarna bevattnas med spillvatten som kommer från den egna tillverkningen. Vattnet samlas, mikrofiltreras i en biologisk rengöringsprocess och skickas via ledningar ut till odlingarna där fruktträden droppbevattnas. Företaget har använt sig av den miljösmarta bevattningslösningen i nästan 30 år. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera