Materialbrist på MSB efter bränderna

Sommarens stora skogsbränder har gjort att MBS:s lager av brandsläckningsmaterial, som exempelvis brandslangar minskat.

Just nu pågår arbetet med att tillverka nya brandslangar och att återställa de som redan använts. Foto: Mostphotos

I dagsläget är det bara fem av femton depåer som har full tillgång till brandsläckningsmaterial. Resurserna har nyttjats hårt i sommar och behöver enligt MSB återställas för att kunna tas i bruk igen.

Utrustning:

På varje skogsbrandsdepå runt om i landet finns en depå för skogsbrandssläckning. Den består av tre containrar fyllda med bland annat 2,3 mil slang, motorsprutor, terrängfordon, motorsågar, grenrör, strålrör och ett antal tillbehör.

Källa: MSB

– Det har varit en extremt svår situation där vi använt en stor del av våra resurser. Men nu ser vi att vi håller på att bygga upp beredskapen igen och det känns viktigt med tanke på att brandrisken i södra och mellersta Sverige är väldigt hög, säger Maria Bergstrand är talesperson på MSB till Sveriges Radio.

Ska ses över

Enligt MSB:s hemsida finns det containrar fulla med material för skogsbrandsläckning som nu ska ses över och i vissa fall ersättas innan de kan användas vid nya insatser. Det är upp till personalen i Kristinehamn att återställa depåerna och de har just nu ett viktigt och intensivt arbete framför sig.

– Vi har 15 depåer med förstärkningsresurser runt om i landet. Alla har varit använda. Dessutom har vi återställt sju depåer som åter skickats ut till bränder, säger Robert Hjalmarsson, MSB Kristinehamn i ett pressmeddelande.

Brist på slang

Det som främst behöver ersättas är brandslang, eftersom mycket av det brinner upp i skogen. Den slang som kommer tillbaka behöver även tvättas och provtryckas.

– Normalt ska räddningstjänsten göra det, men de hinner inte nu. Vi har i Kristinehamn just nu sju mil slang för att ersätta den som är förbrukad. Och vår leverantör av brandslang har avbrutit semestern och kör med full tillverkning eftersom det är brist på brandslang, säger Robert.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera