Monsanto dömt i glyfosatfall

Monsanto ska betala nästan 300 miljoner dollar till en döende man då företagets glyfosathaltiga bekämpningsmedel bedöms vara orsaken till mannens blodcancer.

Monsanto döms att betala ersättning då företagets bekämpningsmedel, innehållande glyfosat, anses orsaka cancer. Foto: Mostphotos

Dewayne Johnson, från USA, jobbade tidigare som skolvaktmästare. I arbetet ingick att varannan vecka spruta ogräs med det glyfosathaltiga medlet Ranger Pro. Nu är han döende i blodcancer och hävdar att det är Monsantos ogräsbekämpningsmedel som är orsaken. Han hävdar även att företaget inte varnat tillräckligt mycket om vilka risker som finns vid användning av medlet, rapporterar SVT.

Enligt SVT har Dwayne Johnson fått medhåll av en jury i Kalifornien, och Monsanto döms att betala sammanlagt 289 miljoner dollar i ersättning till den drabbade. Företaget kommer överklaga domen.

Domen är den första av sitt slag, men det ska finnas ungefär 5 000 liknande fall i USA. Det finns misstankar om att glyfosat kan orsaka cancer, men det finns inga bevisade samband.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste