Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Belgiskt skandalslakteri stängs av minister

Det var i början av veckan som en djurrättsorganisation i Belgien släppte en film som visar hur en grisar avblodas utan bedövning och hur en gris sliter sig och drunknar i skållningen. Nu stänger jordbruksministern slakteriet. 

Läs mer
 
Mjölkpriset sänks

Efter flera uppgångar sänker Arla a contopriset för både konventionell och ekologisk mjölk med 1 eurocent, från och med 1 april. 

Läs mer
 
Fler åtgärder för en ökad svensk livsmedelsproduktion

Nu har regeringen presenterat livsmedelsstrategins andra åtgärdspaket, värt 115,7 miljoner kronor. Den innehåller 13 åtgärder gällande bland annat export, växtskydd och växtförädling. 

Läs mer
 
VIDEO - Ha en bra skithelg

En del har redan börjat sprida gödsel och för andra bjuder kanske helgens väder på fina spridningsmöjligheter. Här kommer en riktig skitfilm. Trevlig helg!

Läs mer
 
Succén kommer igen – Tävla och bli årets ogräsmästare!

Vinner du kampen mot ogräsen i din spannmålsodling varje år och vill förmedla denna kunskap till andra? Vågar du ställa upp och tävla mot lantbrukarkollegor om vem som har bäst kontroll på ogräset? Efter succétävlingen förra året – gör vi det igen och korar årets ogräsmästare på Borgeby Fältdagar. 

Läs mer
 
Federley: EU sköter inte sitt jobb

De gemensamma EU-reglerna gällande djurvälfärd följs inte av alla länder. Det snedvrider konkurrensen och sänker trovärdigheten hos konsumenterna. Nu vill Fredrick Federley (C) se ändring och planerar en passivitetstalan mot EU-kommissionen. 

Läs mer
 
Lagrar tomater i aska

En lantbrukare i Burundi såg att en stor del av tomatskörden ruttnade innan han kunde sälja den. Efter flera försök att lagra tomaterna hittade han lösningen i aska.  

Läs mer
 
Kartläggning av frökryddor i Sverige

Enligt tidigare odlingsförsök skulle en del av de frökryddor som i dag importeras, i stället kunna odlas här.  Nu ska forskare vid RISE jordbruk och livsmedel och SLU kartlägga handel och distribution av denna typ av grödor.  

Läs mer
 
Öppet brev till ministrarna för finans, landsbygd och miljö

Naturbeteskött i Sveriges ordförande Torbjörn Eriksson, riktar skarp kritik mot de sena utbetalningarna som många lantbrukare får leva med. ”Det är dags för berörda tjänstemän och politiker att ta ansvar för att tidigare missförhållanden rättas till och att berörda lantbrukare får en ursäkt!” skriver han i ett öppet brev. 

Läs mer
 
Filters vita lögner om svensk mjölk

I en artikel kritiserar Filter Arla för falsk marknadsföring och beskriver även den svenska mjölkproduktionen med flera faktafel. Jordbruksaktuellt och LRF Mjölk reder ut härvan av ogrundade påståenden. 

Läs mer

Senaste