Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Funktionärer förbjuds äta kött

Idag går Göteborgsvarvet av stapeln. Det är en av Sveriges mest populära löptävlingar. Sedan 2016 har arrangörerna valt att hållbarhetscertifiera arrangemanget enligt konceptet ISO20121. En effekt är att löparna uppmanas äta vegetariskt och funktionärerna förbjuds att äta kött.

Läs mer
 
Australiensisk jättegård till salu

En av Australiens största gårdar på över 200 000 hektar är nu till salu. Prislappen är motsvarande drygt 500 miljoner kronor och gården är den största fastigheten som någonsin sålts i Australien.  

Läs mer
 
Ny modell av Tribine skördetröska

Det amerikanska företaget Tribine tillverkar midjestyrda skördetröskor. För 2018 lanseras en ny, uppdaterad modell av tröskan.

Läs mer
 
Färre betande djur hotar mångfalden

Betande djur är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden i naturen. En betad hage kan innehålla 40 olika arter per kvadratmeter.

Läs mer
 
Flyttade till Sverige för att bli lantbrukare

Vi har två sorters väder där jag kommer ifrån; regn och torka. Våren och hösten är mycket korta och spöregnet varar från oktober till mars plus lite till. Mellan juli och september är det kruttorrt och hett. Inte en enda regndroppe syns förrän bladen börjar byta färg.

Läs mer
 
Positiva effekter med lärkruta

Antalet sånglärkor i Europa har mer än halverats de senaste 40 åren. Men genom att skapa små osådda lärkrutor på sin åker, kan man hjälpa till att vända trenden.

Läs mer
 
VIDEO – Sol och vårbruk

Här kommer en vårbruksfilm från Bergslagen, närmare bestämt Södra Gården, Gusselby. Ni får gärna tipsa oss på redaktionen om ni gör fräcka filmer när ni jobbar. Trevlig helg önskar redaktionen.

Läs mer
 
Hon är Svenska Fåravelsförbundets första kvinnliga ordförande

Gudrun Haglund-Eriksson har varit vice ordförande i fem år, nu tar hon över ordföranderollen efter avgående Magnus Jönsson.

Läs mer
 
Ny säljapp mellan producent och konsument

Matmötet är en ny köp- och säljplattform, där lantbrukare kan sälja lokalproducerade livsmedel direkt till kund.

Läs mer
 
Nytt växtskyddsmedel till sockerbetor

När sockerinlagringen är som störst i betorna är det extra viktigt att skydda dem mot angrepp. Syngenta lanserar ett nytt växtskyddsmedel för mer grönmassa och högre skördar.  

Läs mer

Senaste