Läsartoppen de senaste 7 dagarna

Här visas våra mest populära nyheter under den gångna veckan eller månaden. Välj om du vill se topplistan för de senaste 7 dagarna eller för de senaste 30 dagarna.

Mindre problem med övergödning

Läckage av kväve, fosfor och ammoniak är betydligt lägre i det svenska jordbruket än i andra jämförbara länder. Det visar en rapport från SLU.

Läs mer
 
Minskad försäljning av antibiotika till djur

Två procent i minskad försäljning. Det visar en sammanställning av antibiotikaförsäljningen 2017 jämfört med 2016.

Läs mer
 
I oktober öppnar ansökan

I nästa månad kommer Jordbruksverket att öppna upp ansökan för det nationella krisstödet som kommit till efter sommarens torka.

Läs mer
 
2 500 kvadratmeter solceller på Husby Gård

På Husby Gård utanför Kvicksund satsar familjen Watz på solenergi. De har investerat i en av Sveriges största solcellsanläggningar och kommer med den nya anläggningen bli helt självförsörjande på el. 

 

Läs mer
 
63 000 hektar skog spärras till följd av ASF

Belgiska myndigheter försöker nu hindra smittspridningen till bland annat Tyskland som ligger nära den belgiska gränsen. 

Läs mer
 
”Jag vill ha personal som jobbar i många år”

På Klintebys gård utanför Klintehamn håller lantbrukaren Svante Runfeldt och hans medarbetare till. Tuffa tider ledde till att Svante för tio år sedan tog ett nytt grepp om verksamhetens struktur, något som han inte ångrat. 

 

Läs mer
 
Snabbare åtgärder med krispaket

Med anledning av sommarens torka vill regeringen att pengarna snabbare ska nå lantbrukarna.

Läs mer
 
Vad är det hållbara i att inte kunna föda sitt eget folk?

Det här är texten som jag hoppats slippa skriva. När okunskapen i samhällsdebatten blir för stor rinner bägaren dock över.

Läs mer
 
Här samlas VOLVO BM-veteraner

För ungefär 15 år sedan köpte Anders Johansson i Harlösa, några mil öster om Lund, sin första veterantraktor. Sedan har det, som han själv säger, bara rullat på. Idag består Ängdala Traktormuseum av omkring 180 traktorer och en mängd andra maskiner och lantbruksföremål.
– Det är ju synd att ha tomma hus, säger Anders.

 

Läs mer
 
Hon är ny vd för Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare

Helena Silvander har utsetts till vd för det nya tillväxtbolaget som Lantmännen, LRF och HKScan står bakom. Syftet är att bistå med kapital för tillväxt och konkurrenskraft i lantbruksföretag.

Läs mer

Senaste