Veckans nyheter

Säkerhetsarbetet måste bli tydligare

Regeringen och ansvariga myndigheter har inte gjort tillräckligt för att säkerställa att Sverige skulle klara en krissituation, utifrån tillgången på läkemedel och livsmedel.

Läs mer
Jan Forssell: ”Jag förstår inte hur man kan göra en sådan miss”

Att City Gross rankande Australiens djurhållning bättre än Sveriges, på grund av att de får gå ute året runt, men missade feedlotsen, tycker Sveriges Nötköttsproducenters ordförande Jan Forsell är beklagligt

Läs mer
City Gross rankar djurhållningen i Australien som bättre än i Sverige

Enligt City Gross nya kvalitetsmärkning på kött får nötköttet från Australien högre poäng för djurhållning än det svenska.

Läs mer
Bollen ligger i politikernas korg

Politiker måste inse hur viktig mjölkfrågan är och att det är deras ansvar att förändra läget för lantbrukarna. Det säger Magnus Oscarsson efter Mjölkens dag 2018.

Läs mer
Svenska bönder investerar mer i maskiner

Att den egna lönsamheten upplevs som dålig hindrar inte svenska lantbrukare från att investera i maskiner. Växtodlare är mest negativa till den egna lönsamheten medan grisproducenter är mest positiva.

Läs mer
Nytt fall av H5N6 upptäckt i Sverige

En ormvråk med fågelinfluensan H5N6 har hittats i Blekinge.

Läs mer
En gård för den riktigt stora plånboken

Den australiensiska boskapsjätten CPC är nu ute till försäljning, företagets värde uppskattats till närmare 6,5 miljarder kronor.

Läs mer
Annonserar om 100 procent svenskt trots import

Förra veckan stod det klart att City Gross frångått sin policy om enbart svenskt färskt kött. Veckans reklamblad säger dock fortfarande 100 procent svenskt.

Läs mer
Case IH scannar av marken

CNH Industrial har inlett ett samarbete med österrikiska Geoprospectors GmbH som bland annat tillverkat en markscanner till traktorer.

Läs mer
Svensk humle med anpassade skördemaskiner

En EU-anpassning av skördemaskiner skulle kunna innebära en nystart för svensk humle, det menar forskare på RISE.

Läs mer
KLS Ugglarps: ”Vårt fokus är att öka försäljningen”

KLS Ugglarps är också ett av de slakterier som levererar kött till City Gross. De jobbar hela tiden med att få kunderna att öka sin försäljning av just det svenska.

Läs mer
Rekordår för svenska mjölkkor

Mjölkproduktionen i Sverige ökade under 2017. Ökningen är bland annat ett resultat av ett långsiktigt kvalitetsarbete med bra foder och god djurhälsa, skriver LRF Mjölk.

Läs mer
Lantbruksmässor utan gränser

Svenska Borgeby fältdagar och danska Agromek är två av nordens största lantbruksmässor, nu inleder de ett nytt samarbete.

Läs mer
HKScan: ”Om de vill öka volymerna kan vi hjälpa till”

Enligt HKScan och Torbjörn Lithell finns det svenska djur som City Gross skulle kunna köpa. Att säga att det är brist samtidigt som det är slaktkö går inte ihop.

Läs mer
Människan är det största spridningshotet

Afrikansk svinpest (ASF) breder ut sig i Europa. Nu ska EU jobba ännu kraftigare med informationsspridning till virusets största spridare – människan.

Läs mer
LRF Konsult får nya ägare för att kunna utvecklas

LRF säljer 75 procent av aktierna i LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor. Den nya ägaren tillför kapital och kunskap som ska hjälpa LRF Konsult att utveckla sina digitala tjänster.

Läs mer
Svagt livsmedelskvartal

Fjärde kvartalet för 2017 visade på minskad försäljning och något svagare trend för lokalproducerat. Detta enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbrev.

Läs mer
Mjölkträff i skånska Wanås

Bästa möjliga liggbås och hur man får kalvarna att bli bra kor diskuterades under den nystartade ERFA-träffen ”Ge dina kor chansen”.

Läs mer
Ny potatisupptagare för minskad markpackning

Tyska Grimme lanserar den andra generationen av sina självgående potatisupptagare i Varitron-serien.

Läs mer
Storsatsningen har gett resultat

Nyligen visade Kemikalieinspektionen, KemI, att de under 2017 handlade totalt 69 beslut av nya godkännanden, vilket är en ökning med 44 procent jämfört med 2016.

Läs mer
Vill få politiker att öppna ögonen

Frågorna kring vilket växtskydd vi ska ha i Sverige är viktiga att lyfta fram till politikerna, särskilt under valåret 2018.

 

Läs mer
Tillväxtreglering kan vara på gång

Sveriges Frö-och Oljeväxtodlare, SFO, känner också av sviterna av höstens väder. Framför ligger också en säsong som kan komma att kräva behandlingar mot både insekts- och svampangrepp.

Läs mer
Nya lovande fungicider på marknaden

Frågan om vilka växtskyddsmedel och hjälpmedel som får lov att användas av svenska spannmålsodlare fortsätter vara lika aktuell.

Läs mer
Sverige saknar digital kompetens

En ny storsatsning ska kartlägga behovet av jobb inom jordbruk, trädgårdsnäring och livsmedelsförädling i Sverige.

Läs mer
Vår stora utmaning

Ännu en förklaring till ännu en person, antalet gånger jag skrivit på min dator eller knappat förklaringar till personer på min mobil går inte att räkna. Det tar aldrig slut, behovet att berätta och förklara är enormt.

Läs mer
Arla Foods ökar omsättningen

Arla Foods ökade omsättningen under 2017 tack vare högre försäljningspriser. Betalningen till lantbrukaren ökade och koncernens vinst minskade. Den största delen av vinsten konsoliderades i Arla Foods balansräkning.

 

Läs mer
Hur kul är ett handelskrig?

USA:s president Donald Trump, vid det här laget känd för att gå sin egen väg, bjöd härom veckan upp till storskaligt handelskrig, för att skydda USA:s råvaruproducenter. Det finns goda skäl för oss i de gröna näringarna att vara uppmärksamma på hur ett eventuellt handelskrig utvecklar sig.

Läs mer
Komatsu lanserar ny hjullastare

Komatsu lanserar en ny 12-tons hjullastare på Intermat. Modellen heter WA200-8 och har bland annat en steg IV-motor, som sänkt bränsleförbrukningen med fyra procent.

Läs mer
Vallmaskiner för renare foder från SIP

Den slovenska tillverkaren av vallmaskiner presenterar en ny modell av strängläggare.

Läs mer
Vall står pall mot klimatet

Det finns en enorm spännvidd i olika vallsorter. Därför är den mindre känslig än andra grödor.   

 

Läs mer
Fler efterfrågar bredare fröblandningar

Gunnar Danielsson, från Olssons frö i Helsingborg hjälper gårdar att ta fram anpassade fröblandningar. Enligt honom gör blandningarna stor skillnad och går att anpassa till gårdens verksamhet.

 

Läs mer
”Du blir vad du äter”

Ett vallfoder som efterliknar sommarens naturbete. Det är visionen för bröderna som driver Gymninge gård i Närke.

Läs mer
Drivkrafter och utmaningar bland EU:s bönder

LRF Konsult har under 2017 tagit fram rapporten”Bonden i tio EU-länder”. Där presenteras både statistik och egna intervjuer med lantbrukare runt om i EU.
Jordbruksaktuellt har tagit del av rapporten från LRF Konsult och sammanfattat vad som präglar länderna som är med i studien. 

Läs mer

Senaste