Veckans nyheter

Rekordlång ensilageskörd?

400 rundbalar i en och samma korv! Är det möjligt? Kolla in filmen från den australiensiska kobonden Andrew Jenkins grässkörd. Trevlig helg!

Läs mer
Skyddsområde tas bort

I slutet av oktober drabbades en gård i Mölndals kommun av newcastlesjuka. I och med att inga nya fall hittats sänks restriktionerna något. 

Läs mer
NSF välkomnar beslut om palmolja

Regeringens beslut om att ändra klassificeringen av så kallad PFAD i svensk biodiesel välkomnas av Svenska Naturskyddsföreningen, NSF. De tror att det kommer leda till en minskad efterfrågan på palmolja.

Läs mer
Vem blir Årets Nötköttsföretag?

Just nu pågår årets Köttriksdag i Eskilstuna. Ett inslag under stämman är att utse årets bästa nötköttsföretag, och i kväll avgörs det.

Läs mer
Ny verkstad ger nya möjligheter

I helgen flyttade Swedish Agro Machinery från de provisoriska verkstadslokalerna till den nya anläggningen i Skurup. Den nya verkstaden på 900 kvadratmeter öppnar även upp för nya jobb.   

Läs mer
Olofsfors samlade in rekordbelopp till cancerforskning

Årets upplaga av Olofsfors rosa band-auktion som avslutades i samband med föreningen Skogsentreprenörernas årsstämma genererade hela 155 000 kronor till bröstcancerforskning.

Läs mer
Swedish cereal production on lowest level since 1959

The total harvest of cereal crops in 2018 for the whole country is estimated to about 3.2 million tonnes. This is 46 pct. less than in 2017 and 43 pct. less than the average for the previous five years.

Läs mer
Lägsta spannmålsskörden på 60 år

Totalskörden av spannmål 2018 beräknas bli drygt 3,2 miljoner ton. Jordbruksverkets prognos missbedömer skörden med en miljon ton och Sverige blir nettoimportör av spannmål.

Läs mer
Batteridriven foderrobot på hjul

I samband med djur- och inomgårdsmässan Eurotier som pågår 13–16 november lanserar Triolet en batteridriven nyhet i form av foderroboten Triomatic WB.

Läs mer
Lööf får sonderingsuppdraget

Talmannen Andreas Norlén har gett Centerpartiets partiledare Annie Lööf nästa sonderingsuppdrag. 

Läs mer
Inget krisstöd i höstbudgeten

Vid presentationen av övergångsregeringens budget saknades det utlovade krisstödpaketet del två.

Läs mer
Hästföretag i Sverige omsätter 72 miljarder

I Sverige finns cirka 360 000 hästar, som skapar 38 000 jobb och som omsätter 72 miljarder kronor. Det visar rapporten ”Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen”.

Läs mer
Trejon lanserar längre kran

Trejons Multiforest vikarmskran finns nu även med en räckvidd på 7,3 meter.  Modellen heter V7300 och är tillverkad i höghållfast stål.

Läs mer
Djurgård vinnare över Arbetsmiljöverket

Kammarrätten underkänner de krav som Arbetsmiljöverket ställt på djurhanteringen på Malma Gård. Ett viktigt och glädjande besked enligt LRF.

Läs mer
Hållbara relationer kring livsmedel

Den svenska låga antibiotikaanvändningen, gödselhanteringen och kycklingfötterna, var saker som imponerade vid ett besök från Kina nyligen.

Läs mer
Riksdagen röstade nej

I dag genomfördes omröstningen av Ulf Kristersson (M) som statsminister. Men resultatet blev som väntat nej till talmannens förslag.

Läs mer
Afrikansk svinpest i foder

ASF sprider sig allt mer i världen. Nu har det första fallet av smittat foder offentliggjorts i Kina.

Läs mer
Prisbelönta innovationer från Eurotier

Den tyska djur och inomgårdsmässan Eurotier går av stapeln den 13–16 november i tyska Hannover. Likt de flesta större branschmässor har även Eurotier en innovationstävling där smarta produkter belönas.

Läs mer
Utökar utbudet av teleskoplastare

New Holland Agriculture utökar och uppgraderar sitt sortiment av teleskoplastare med lyfthöjder på sex till nio meter. De sex modellerna finns i fyra versioner med olika standard.

Läs mer
Ligghall för djur som hålls ute vintertid
Läs mer
Optimera din bevattning för högsta lönsamhet
Läs mer
T6 får mer muskler

New Hollands traktorserie T6 utökas med modellen T6.180. Till skillnad från övriga T6: or har den en sexcylindrig motor och maxeffekten ligger på 175 hästkrafter.

Läs mer
M vill försöka bilda regering med KD

Under måndagen lade talmannen fram Ulf Kristersson (M) som sitt förslag till statsminister. Då offentliggjordes att Moderaterna vill försöka att bilda regering med Kristdemokraterna.

Läs mer
Prisad växtodlare

Södra Kalmar läns lantmannaklubb har utsett en vinnare till årets växtodlarpris. Årets vinnare satsar bland annat mycket på precisionsodling och är en bra förebild för kommande generationer.

Läs mer
Lastmaskin med kombinerad styrning

Lastmaskinerna Thaler 3248T-5A och 3348 (L/S/H)-5A har både midjestyrning och fyrhjulsstyrning. Stabiliteten ökas genom en pendlande bakaxel.   

 

Läs mer
Naturbruksskolorna är ovärderliga inkörsportar

Närmaste naturbruksgymnasiet hemma är Vretagymnasiet, där jag inte ens gick som 16-åring då handbollsgymnasiet lockade mer. Jag vände mig dit för att gå 40-veckors grundkurs och driftledarutbildningen.  Strax därefter insåg jag att det var lantbruk och den gröna näringen som var min grej ändå! En mycket klok insikt.

Läs mer
Skonsammare balhantering med topparm

Irländska JM Agri Deisgn har utvecklat en ny serie balgripar som klämmer åt balarna med en toppmonterad arm. Detta ska ge en skonsammare och mer effektiv balhantering.  

 

Läs mer
Hallå där, Felicia Bindekrans som tog emot pris för digitala spannmålsbörsen

Innovationen den digitala spannmålsbörsen Skira prisades nyligen av Dagens Industri. Nu väntar riksfinal. 

 

Läs mer
Ökar intresset för matens ursprung

REKO-ring skapar många positiva effekter i mötet mellan konsument och producent. Det visar den första utvärdering av REKO-ring som gjorts i Sverige. 

 

Läs mer
Historisk torka håller Tyskland i sitt grepp

Sommarens extrema torka orsakade både åkerbränder och försämrade skördar för tyska lantbrukare. I vissa delar av landet har det regnat i höst men på många håll är det fortfarande för torrt för höstsådd och vattennivåerna är fortsatt rekordlåga. 

 

Läs mer
Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Läs mer
Användarvänlig balrivare från Belgien

Företaget Juneprodukter lanserar en ny balrivare från belgiska Warzee på den svenska marknaden. 
– Många uppskattar enkelheten.   

 

Läs mer
McHale introducerar balvåg

McHale är en av de ledande tillverkarna av rundbalspressar. Nu lanserar företaget en balvåg och mätning av fukthalt till sin kombipress Fusion 3. 

 

Läs mer
Mjölkbonde på andra sidan jorden

I drygt nio månader har Susanna Erlewein arbetat på en mjölkgård på Nya Zeeland. Snart är det dags att återvända till Sverige, med sig i bagaget har hon en större förståelse för hur det är att vara mjölkbonde på andra sidan jorden. 

 

Läs mer
Bra kombination av mekanik och elektronik

Deutz-Fahr är klar med en ny serie fyrcylindriga traktorer. Traktorerna levereras antingen med powershift- eller steg­lös transmission från SDF, som är koncernen bakom Deutz-Fahr.

 

Läs mer
Förändrad attityd bland Storbritanniens grisproducenter

Inför sommaren fanns en positiv anda bland Storbritanniens grisproducenter inför Brexit. Men optimismen har vänt och i nuläget är allt fler kritiska eftersom branschen riskerar bli av med en stor och viktig arbetskraft. 

 

Läs mer

Senaste