Veckans nyheter

VIDEO – Kolla in skörden på Övedskloster

Ljuva skördetider betyder ljuva skördefilmer. Här kommer en från Övedsklosters rågskörd. Trevlig helg!

Läs mer
Agco testar stortröska i Danmark

På danska Fyn rullar i dagarna Agcos nya tröskserie, som troligtvis presenteras officiellt på ett pressmöte i september. 

Läs mer
Stoppade maskinbrand med pulversläckare

I skördetid är det högtryck för maskiner i fält i kombination med damm och torra material. Brandfaran är ett faktum, men med rätt utrustning kan man undvika att olyckan är framme. 

Läs mer
Kan bli bättre skörd än 2016

Årets växtsäsong har inte varit utan utmaningar, men enligt Jordbruksverkets skördeprognos ser det ändå ut att bli en bättre skörd än femårsgenomsnittet.  

Läs mer
Låga halter av DON hittills

De första analyserna från branschföreningen Foder& Spannmål visar på låga halter av DON i det som skördats hittills. Analyserna är dock få, därför kan man inte dra några slutsatser om skörden som helhet.

Läs mer
Startklart för Swedish Agros lager i Skurup

I våras flyttade Swedish Agro in i hyrda lokaler i Skurup. Där har renoveringar pågått sedan dess och i början av augusti stod centrallagret med nära 4 000 Claas originaldelar klart. 

Läs mer
Newcastlesjuka på gård i Kalmar

En gård i Kalmar län har fått in den smittsamma sjukdomen i en besättning med 4 000 fjäderfä. Samtliga fjäderfän kommer att avlivas och gården saneras. 

Läs mer
Etebra Maskin & Vagn får nya ägare

Efter 19 år som ägare och vd, lämnar Håkan Hallin över Etebra Maskin & Vagn till nya ägare. Strategiskt rätt med tanke på maskinmarknadens utveckling de senaste åren, menar Hallin. 

Läs mer
Varg dräpte hund i Stockholm

Nu på morgonen dräpte en varg en sällskapshund i Vallentuna utanför Stockholm. Hunden rastades när vargen högg den över ryggen och sprang med sitt byte till skogs.

Läs mer
Findus förädling stannar i Skåne

UPPDATERAD. Efter många turer kring Findus anläggning i Bjuv står det nu klart att förädlingen kommer att stanna kvar i Skåne. I Skåne kommer även hanteringen av ärtförädlingen för hela Nomad Foods gruppen i Europa att ske. 

Läs mer
Svenska ägg analyseras för fipronil

Nu undersöker Livsmedelsverket om det otillåtna bekämpningsmedlet fipronil finns i svenska ägg. Analyserna startar i augusti.

Läs mer
Ny vd för Coop Sverige

Med ett förflutet inom Lantmännen och efter det detaljhandeln, hoppas Coop Sverige kunna nå nya höjder med Magnus Johansson som vd. 

Läs mer
Kubota börjar sälja självkörande maskiner

Det japanska jordbruket står inför ett problem med minskad arbetskraft när många av landets jordbrukare går i pension. Lösningen kan enligt Kubota vara självkörande maskiner. 

Läs mer
Utplaning på GDT

Efter gårdagens auktion på Global Dairy Trade stod det klart att mjölkprisindex gör sin sjätte auktion med mycket liten prisförändring. 

Läs mer
Bra start för höstvetetröskning

I Östergötland är många lantbrukare som stått i startgroparna för att sätta igång med skörden av höstvete ett tag. Men måndagen den 14 augusti small det till och tröskorna sågs på flera fält på östgötaslätten.

Läs mer
Entreprenören som inte räds utmaningar

Man kan nästan tro att Magnus Larserud på Stocke Gård triggas av utmaningar. Han har fler projekt igång än fingrar på händerna och verkar se lösningar och möjligheter där många andra skulle se problem.

Läs mer
Klartecken för Dow och DuPont

Fusionen av kemijättarna Dow och DuPont har fått alla godkännande från myndigheter som behövs för att affären ska gå igenom. Planen är sedan att stycka det nya jätteföretaget i tre delar.

Läs mer
Kraftigt minskad spannmålsskörd

Den globala spannmålsproduktionen under 2017/2018 förväntas bli 88 miljoner ton lägre än fjolårets skörd på 2,1 miljarder ton. Det blir i så fall det största fallet för spannmålsproduktion år till år på minst ett decennium. Det stora produktionsbortfallet vägs dock till stor del upp av välfyllda spannmålslager.

Läs mer
Dansk ekogris ska få protein från gräs

I ett nytt projekt ska danska Seges undersöka om man kan ersätta sojan med gräs i uppfödningen av ekologiska grisar. Målet är att bli självförsörjande på proteinfoder till ekogris. 

Läs mer
Gör sig redo att försvara bina

Jordbruksverket ska under 2017 och 2018 se över beredskapen för att bekämpa allvarliga skadegörare hos honungsbin. 

Läs mer
Danish Agro köper Ringe Maskinforretning

Danish Agro har just ingått avtal med den fynska Claashandlaren Ringe Maskinforettning om att överta alla aktier i bolaget. 

Läs mer
Arla rekryterar för att bli fossilfria

Arla har rekryterat en ny logistikdirektör. Malin Leander har erfarenhet och räds inte utmaningar. Nu blir hon en nyckelperson i Arlas omställning till 100 procent fossilfritt. 

Läs mer
Kvibille ökar produktionen och lanserar ny ost

Det är full fart på Kvibille mejeri. Investeringar görs för att öka ädelostproduktionen och i september har den nya cheddarosten premiär, med mjölk från en gård. 

Läs mer
Krismöte och strängare regler

Listan med länder som drabbats av äggskandalen växer och är nu uppe i 15 EU-länder, plus Schweiz och Hong Kong. EU kallar till krismöte och i Sverige vill konsumentorganisationen se strängare regler. 

Läs mer
Svensk dikoproduktion växer

Trenden går mot större och färre gårdar med dikor, men fortfarande har runt hälften av Sveriges dikobesättningar under tio djur. 

Läs mer
När staten övergivit allemansrätten ska den sluta gälla

Svenska staten har slutat bry sig om att allemansrättens skyldigheter att hänsyn och varsamhet ska gälla, men upprätthåller förstås rättigheterna att få inkräkta på andra personers egendom och missbruka denna. Fast när staten inte gör sin del och struntar i brott mot hänsyn och varsamhet, så bör även markägarens skyldigheter upphöra. Kort sagt är det dags att på egen hand upphäva allemansrätten.

Läs mer
Vi behöver en ny djurskyddslag

Länsstyrelsernas hantering av djurskyddsärenden oroar väldigt många och är grund för ilska, ryktesspridning och uteblivna investeringar. Måste det vara så? Kan ett gott djurskydd i jordbruket inte uppnås på ett bättre sätt?

Läs mer
Våg som tillval på fyrkantspress

Claas presenterar en nyhet på sina fyrkantspressar. Det är en våg som är uppkopplad till Telematics och därmed har föraren full koll på hur många kilo som pressats. 

Läs mer

Senaste