Veckans nyheter

Sjunkande förekomst av campylobacter

Folkhälsomyndighetens senaste rapport gällande antalet som insjuknat på grund av campylobacter visar att förekomsten åter är nere på en normal nivå för årstiden. 

Läs mer
Nelleman & Svenningsens går samman

Nelleman Group har beslutat att köpa majoriteten av aktierna i Svenningsens Maskinforretning A/S. Genom detta kan man täcka upp hela den skandinaviska marknaden. 

Läs mer
Zetor gör entré i Ryssland

Traktortillverkaren Zetor kommer att starta ett samarbete om slutmontering och försäljning av deras traktorer på den ryska marknaden. Zetor ser intåget i Ryssland som en viktigt milstolpe.

Läs mer
EU ska föreslå glyfosat i tio år

EU-kommissionen ska enligt en talesperson föreslå ett förlängt tillstånd för glyfosat i tio år till, det rapporterar Reuters.  

Läs mer
Se över dina maskiner

Att lantbruk är en av de mest skadedrabbade branscherna vet de flesta. Så sent som i början av maj omkom en lantbrukare.  Jordbruksaktuellt ringde upp Torsten Ivarsson och Johan Krohn, arbetsmiljöutvecklare för ta reda på vad man kan göra för att arbeta på ett säkert sätt.

Läs mer
Rekordpriser på mjölkkor

På Sajab Auktioners senaste auktion i Östergötland såldes mjölkkor för rekordhöga 25 000 kronor per ko. Något som enligt ropare Stig-Arne Johansson inte hänt på väldigt länge. 

Läs mer
Nya namn in i Arla

Vid Arla Foods representantskapsmöte i Köpenhamn i dag valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Åke Hantoft sitter kvar som ordförande. 

Läs mer
Den ekologiska arealen ökar

Av jordbruksmarken i Sverige brukades 18 procent ekologiskt 2016. Detta är en ökning med 6,5 procent från året innan.

Läs mer
Med tro på framtiden

Sex av tio lantbrukare känner en ökad framtidstro. Allra mest i Värmland, Västra Götaland och i Jönköping. Det visar en undersökning som LRF gjort bland sina medlemmar. 

Läs mer
Inga fler fall av fågelinfluensa

I slutet av april konstaterades fågelinfluensa på en gård med värphöns i Nyköping. Men i och med att inga fler fall har påvisats tar Jordbruksverket nu bort det tre kilometer stora skyddsområdet.

Läs mer
Bäst årstid för fastighetsförsäljning

Inför en fastighetsförsäljning vill alla sälja sin fastighet när de tror att man kan få som mest betalt. Våren har ofta varit en tid då många vill sälja sin fastighet, men frågan är om det alltid är det optimala? 

Läs mer
Konsumentens matkorg allt nyttigare

Enligt Livsmedelsverkets undersökning Matkorgen, får en genomsnittlig person i dag i sig mindre salt och socker, mer nyttigare fetter och D-vitamin jämfört med fem år tillbaka i tiden. Men intaget av jod, som är särskilt viktig för gravida minskar.  

Läs mer
Stabil marknad - Arla håller mjölkpriset

Arla har meddelat sina ägare mjölkpriset för juni månad, och det kommer att vara på en oförändrad nivå. 

Läs mer
Axima utsedd till Premium Top Partner

Axima har blivit utsedd till Premium Top Partner 2016 för New Holland. Detta är den högsta certifiering man kan uppnå som återförsäljare av New Holland. 

Läs mer
Ny ordförande i Skåne

Hushållningssällskapet Skåne har fått en ny ordförande efter Per Lindahl som lämnar platsen och tar klubban i Lantmännen Sveriges styrelse. 

Läs mer
Lösgående tjur – med livet som insats

Fler mjölkbönder använder tjurar istället för semin. Det finns fördelar med det, som enklare brunstpassning och att det är billigare än semin, men lösgående tjurar utgör ett stort riskmoment. Nu uppmanar forskare på RISE mjölkbönder att överväga om det är värt risken. 

Läs mer
Lantmännen varslar efter förlorat kontrakt

15 personer varslas från Lantmännen Cerealias pannkaksfabrik i Lilla Tjärby i Laholms kommun, efter att Ica sagt upp avtalet med företaget. 

Läs mer
Kommunerna bygger nytt för att få mer vatten på Öland

Både Borgholm och Mörbylånga är i gång med att bygga nya vattenverk som är ett stort steg mot att förbättra vattensituationen på ön. Först ut att bli klar är Borgholm.

Läs mer
OK med såpa i eko-odling

I sommar är det okej för ekologiska odlare att skydda sin gröda mot insekter genom att använda växtskyddsmedlet Neudosan Neu som innehåller såpa. Kemikalieinspektionen har beviljat LRF:s ansökan om dispens. 

Läs mer
Skadedjur minskar pollineringen

Utan kemisk bekämpning finns det risk för att pollineringen minskar. Forskare jobbar nu för att utveckla alternativa bekämpningsmetoder. 

Läs mer
Shekarabi: Oacceptabelt att kommunerna inte ställer krav i upphandling

Civilminister Ardalan Shekarabi är tydlig i att det är oacceptabelt att så få kommuner ställer krav på köttet de upphandlar. 

Läs mer
”De har attackerat ekologisk produktion”

Under stämningsförhandlingarna mellan Svenskt Växtskydd och Coop gällande ”Ekoeffekten” upplever Svenskt Växtskydd att Coop inte kunnat argumentera för sin sak. Men Coop Ser annorlunda på saken.

Läs mer
Imponerande smidighet

Årets upplaga av MaskinExpo vid Arlanda lockade 272 utställare från åtta olika länder. Bland utställarna fanns bland annat Rosenqvists maskin som erbjöd provkörning av sin fyrhjulstyrda Lintrac 90.  

Läs mer
”Passa på att investera i marken innan det kommer lagkrav”

För att uppnå EU:s vattendirektiv om god ekologisk status får svenska lantbrukare rådgivning och stöd för åtgärder på gården. Når lantbrukets åtaganden inte tillräckligt långt till år 2021 kan de frivilliga åtgärderna däremot omvandlas till lagkrav, och då betalas inga ersättningar ut för att uppfylla dem.

Läs mer
Stor förekomst av MRSA i portugisiska grisar

Förekomsten av MRSA är konstaterad hög i Portugal, men det har tidigare inte gjorts några studier på grisgårdar. En första teststudie av två gårdar visar att 99 procent av smågrisarna hade MRSA. 

Läs mer
Oklar tidsplan för griskött till Ryssland

Ryssland accepterar utslaget i WTO om att importstoppet mot griskött från EU bryter handelsreglerna. Det är dock ännu oklart när den ryska marknaden kommer öppnas för EU:s griskött.

Läs mer
Nya majsauktioner i Kina

De kinesiska majspriserna faller tillbaka när staten börjar auktionera ut gammal majs ur de gigantiska statliga lagren.

Läs mer
Fullt med teknologi och kraft

Från förarsätet märker man inte att det handlar om en traktor med 500 hästkrafter, förutom när det ska utföras service. Fendttraktorn överraskar med avancerad motorteknologi.

Läs mer
”Att skruva i produktionen är det roligaste jag vet”

Magnus Jönsson är fåruppfödaren som kombinerar lantbruket med ordförandeposten i Svenska Fåravelsförbundet. Tillsammans med kompanjonen Maria har han utvecklat företaget Bessinge Kött i en ny rationell stallbyggnad.

Läs mer
Fortsatt veteimport trots rekordskörd

Indien ser ut att få in en rekordstor veteskörd i år. Trots det förväntas landet få fortsätta som veteimportör på grund av att konsumtionen ökar snabbt.

Läs mer
"De lyckades inte argumentera för Ekoeffekten"

Coops reklamfilm ”Ekoeffekten” har nu utretts i domstol. Enligt Svenskt Växtskydd som stämt Coop, har det gått som de velat.

Läs mer
Gefleortens kan bli en del av Arla

UPPDATERAD. Mejeriet har sökt efter en extern partner sedan början av året och under gårdagens stämma på Gefleortens mejeri beslutade medlemmarna enhälligt att inleda förhandlingar om att gå ihop med Arla. 

Läs mer
”Vi måste tala mer om mervärden”

I början av maj åkte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Hongkong för att fortsätta jobba för en ökad export av svenska livsmedel till Asien. Responsen var god och näst på tur kan export av viltkött stå. 

Läs mer
Bolund: Ursprungsmärk kött på restaurang

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund vill att restauranger ska börja ursprungsmärka köttet. En av de som redan i dag tydligt visar var köttet kommer från är snabbmatskedjan Max. 

Läs mer
De flesta tror att lunchen är svensk

Två av tre tillfrågade uppger att den senaste lunch de åt på restaurang hade en svensk råvara som huvudingrediens. Gällande matens ursprung tror de flesta sig veta på restaurang till skillnad från i matbutiken där de kan göra medvetna val.

Läs mer

Senaste