Veckans nyheter

Förvirring kring köttkonsumtion

Jordbruksverket redovisar statistik för Sveriges köttkonsumtion, ett ämne som blivit allt hetare. Problemet är bara att aktörer upprepade gånger, oberoende av varandra hänvisar till statistiken på fel sätt. 

Läs mer
Bra år för Arla trots svår marknad

Sveriges mjölkbönder ligger i kölvattnet av en period med rekordlåga priser och pressad lönsamhet har fått flera hundra att lägga ned. Arla har dock ökat resultatet med över 20 procent jämfört med förra året.

Läs mer
Föreslår drygt en miljard i efterlikvid för Arlabönder

Efter ett mycket tufft år och bra resultst för Arla föreslår styrelsen en efterlikvid på drugt nio öre per kilo levererad mjölk för 2016.

Läs mer
Arla fortsätter höja priset

I mars höjs Arlas a contopris med 4,7 öre vilket ger ett mjölkpris på 344,7 öre per kilo mjölk. Ekologisk mjölk stannar på 454,1 öre per kilo. 

Läs mer
GDT: pulver drar ner index

Efter dagens auktion på Global Dairy Trade faller mjölkprisindex med 3,2 procent jämfört med föregående auktion. 

Läs mer
Nominera till naturvårdspris

Många lantbrukare gör ett hästjobb för att främja biologisk mångfald. Känner du någon som gör det på ett extra bra sätt? Nominera isåfall denne till Artdatatbankens naturvårdspris.

Läs mer
Livsmedelsstrategin, en bred och hållbar överenskommelse?

DEBATT. Efter år av väntan kom målen för en nationell livsmedelsstrategi. Mål som vi tror att de flesta av oss var väldigt nöjda med och som gav en framtidstro åt Sveriges lantbruksföretagare. I målen stod bland annat att konventionell och ekologisk produktion av livsmedel ska öka och att ökningen ska vara efterfrågedriven. 

Läs mer
Dansk plansilourtagare i mellansegment

På Milamässan i Malmö visades mestadels djur men även maskintillbehör lämpliga för djurgårdar. En av utställarna var Jonas Johansson, Cor i Centrum AB, som bland annat visade en ny storlek av Ri-Mach silouttagare, Ri-Mach Easycut 300 HD.

Läs mer
Jordbruksverket har blivit det största hotet mot naturbetesmarkerna!

DEBATT. Efter 2014 har jordbruksverkets hantering av ersättningar och stöd till lantbrukarna blivit det största hotet mot naturbetesmarkerna. Låter det konstigt? Tänk tanken att du får ut halva din lön först ett år efter du utfört arbetet – hur ska du klara hyran, maten och avbetalningen på bilen under tiden? Så här har många betesbönder haft det i två år nu.

Läs mer
Landini lanserar ny traktorserie

Landini Rex 4 är namnet på Landinis nya traktorserie. En serie som kommer att utöka Landinis traktorprogram av låg- och medeleffekttraktorer.  

Läs mer
Västerbotten i topp igen

På Ostfestivalen i Stockholm i helgen blev Västerbottenost extralagrad prisad. Den kom på delad första plats i kategorin hårdost.  

Läs mer
Fransk maskinmässa närmar sig

Den 26 februari till 2 mars 2017 är det den internationella lantbruksmässan Sima i Paris. Årets mässa utlovar ett stort antal nyheter, samt lösningar för både förarlösa samt eldrivna traktorer.

Läs mer
Lemken forsatt stabil

Maskintillverkaren Lemken redovisar försäljningsintäkter för 2016 på 325 miljoner euro vilket är i nivå med 2015. Detta trots en svår marknad.

Läs mer
Flerspråkig mjölkautomat tar kort och kontant

På Milamässan i slutet av förra veckan ställde Risto ut sin Miika mjölkautomat. Den kommer i flera olika modeller, från en basnivå till fullt utrustad lyxvariant. 

Läs mer
Uppgång för biodrivmedel

Under 2016 ökade användning av biodrivmedel med 26 procent jämfört med året innan. Det är dieseln HVO som ökar kraftigt. 

Läs mer
Frivillig likvidation av Sveriges Djurbönder

Sveriges Djurbönders styrelse har beslutet att föreslå en frivillig likvidation vid föreningsstämman den 8 mars 2017. 

Läs mer
Många döda i fågelinfluensa i Asien

Förra månaden dog 79 personer i Kina efter att ha blivit smittade med fågelinfluensa av typen H7N9. Detta ökar oron för att utbrottet ska leda till en pandemi. 

Läs mer
Tävlande klara för Bränslemästaren

18 lantbrukare med olika inriktning och olika förutsättningar ska tävla om att bli årets Bränslemästare vid spridning av flytgödsel. 

 

Läs mer
Är nederländsk nisch lika med svensk grisuppfödning?

Den svenska köttleverantören Norvida har tillsammans med tio nederländska grisuppfödare tagit fram ett koncept som enligt företagets utsago är ”konkurrenskraftig i jämförelse med svensk produktion”, rörande djuromsorg och antibiotikaförbrukning. Men hur lik svensk produktion är egentligen den holländska nischuppfödningen?

Läs mer
”Lär känna din jord”

I slutet av februari redovisades slutresultatet av Sveriges Frö- och oljeväxtodlares, SFO:s projekt Vårraps 3 000. SFO har utfört det hela i samarbete med SLU, JTI, Yara och Lantmännen, med ett gemensamt mål att undersöka hur vårrapsodlingen i Sverige kan öka.

Läs mer
Hårt tryck på investeringsstöden

Det är hårt tryck på investeringsstödpengarna i Värmland. Kanske beror det på att många måste bygga om sina stallar då det efter första augusti inte är längre är tillåtet att ha sina stutar och tjurar uppbundna. Många har sökt och handläggningen dröjer. Dessutom räcker inte pengarna till mer än ett fåtal.

Läs mer
Mer fosfor och kalium

Jordbruksaktuellt har pratat med Svenska Foder och Lantmännen för att kolla läget när det gäller gödning till årets säsong. Båda företagen vittnar om ökad vikt av mer fosfor och kalium.

Läs mer
VIDEO – Vårbruk med såmaskin på 214 fot

Möjlighet till ett skapligt effektivt vårbruk med en såmaskin av denna storlek. Trevlig helg!

Läs mer
Socialdemokraterna: 74 ton måste införas på ett ansvarsfullt sätt

I går skrev Anders Åkesson från Centerpartiet om regeringens förslag om att tillåta lastbilar på 74 ton på vissa utvalda vägar i Sverige. Centern tyckte att förslaget istället borde gälla hela Sverige, fullt ut. Men Socialdemokraterna försvarar förslaget. 

Läs mer
Ökad efterfrågan på terrängbilar från John Deere

John Deere utökar produktionen av sina Gator transportfordon. Fabriken i USA byggs därför ut med 36 000 kvadratmeter. 

Läs mer
Brand hos Sveriges största svampodlare

I natt rasade en brand hos skånska Hällestad, ett stort företag som förser Sverige med ekologisk svamp. Trots att odlingen är helt förstörd räknar de med att vara igång med produktionen snabbt. 

Läs mer
Lantmännens styrelseordförande slutar

Efter tolv år väljer nu Bengt-Olov Gunnarson att lämna sina poster i Lantmännen. Han beskriver det själv som en lämplig tid att sluta. 

Läs mer
1 000 kilo Eko-gödsel per hektar med ny såmaskin

I vår kommer Väderstad att prova en Rapid som är speciellt framtagen för ekologiska odlare. Målet är att kunna lägga 1 000 kilo pelleterad gödsel per hektar med ett nytt system för att lägga gödning. 

Läs mer
MILA: Ökat intresse för avelsdjur

Några som inte ville missa Milamässan var Nordisk Avelsförening för Biffraser, NAB. Stämningen i den stora montern med utsikt över visningsringen var god, inte minst tack vare utsikten men även den ökade efterfrågan på avelsdjur. 

Läs mer
Centern: Tillåt 74-tonnare på alla vägar

Regeringen vill tillåta lastbilar på 74 ton på vissa utvalda vägar i landet. Centern tycker förslaget är halvmesyr och vill att förslaget ska gälla fullt ut och omfatta hela landet.

Läs mer
MILA: Unga förmågor redo att visa mjölkdjur

Mjölkdjuren var det många som saknade på Elmia i höstas, men för den intresserade finns det chans att se fina djur på Mila. Mjölkdjuren visas i morgon och i dag är det förberedelser som gäller. 

Läs mer
65 miljoner till mjölkbönder

Du som var mjölkproducent och tillhörde ett mjölkkvalitetsprogram förra året kan från och med 20 februari söka det nya mjölkstödet. Totalt ska 65 miljoner kronor delas ut i Sverige. 

Läs mer
Ceta kommer närmare

Den 15 februari röstade EU ja till Ceta. Nu återstår det för Kanada att rösta, innan frihandelsavtalet är helt i lås. 

Läs mer
Åkermarkspriser slår nya rekord

Under 2016 steg medelpriset på åkermark med fem procent för landet i stort. Toppnoteringar på landets bördigaste jordar ligger på över 550 000 kronor per hektar.

Läs mer
Dags för en ny svensk ost

På ostfestivalen i Stockholm i helgen ska en ny svensk ost presenteras. Utöver det samlar ostfestivalen branschfolk, kockar ostälskare och ett 40-tal ostproducenter av olika storlekar. 

Läs mer
”Det här är ingen fluga eller trend”

Sedan starten för fem år sedan har Närke Kött AB gått från 0 till 150 miljoner i omsättning.  Ett tajt samarbete med Närke slakteri ger bra tillgång på djur och ett viktigt ben i produktionen är återtag. 

Läs mer
Slakten av nöt och lamm backar

Utvecklingen för den svenska nötslakten var liksom grisslakten negativ under 2016, jämfört med föregående år. Även lammslakten fortsätter att minska.

Läs mer
Stort fall för grisslakten sista kvartalet

Den svenska grisslakten minskade kraftigt under förra årets sista kvartal. Alla de större slakterierna förutom Dalsjöfors och Dahlbergs slaktade färre grisar under kvartal fyra.

Läs mer
Avgör landsbygden valet nästa år?

Så har vi med 2017 ett nytt år och lite hopp gryr i takt med att dagarna blir ljusare. Men det är också ett speciellt år - det är nämligen det sista året före nästa års val. Vilket väcker frågan om det är på den bortglömda och ignorerade landsbygden som det avgörande slaget om väljarna står?

Läs mer

Senaste