Veckans nyheter

Siljans Chark hjälper lokala bönder

Slakteriet Siljans Chark utökar nu återtagsslakten. På så vis hoppas företaget kunna stötta lokala bönder som måste skicka djur på slakt i förtid på grund av torkan.

Läs mer
Han är 100 år gammal och kör gårdens tröska

100 år gammal tröskar Pete Nodlinski vete för 75:e året i rad på sin gård i Perkins County, Nebraska.

Läs mer
Video – Följ piloterna i brandsläckningsplanet

Tv4 visar försvarsmaktens major, Torgny Törestrands unika bilder direkt från vattenbombplanets cockpit.

Läs mer
KD vill se tidigare EU-utbetalningar och stöd till slakten

För att underlätta för landets lantbrukare i krisen vill Kristdemokraterna gå in med ekonomiskt stöd från stadskassan till slakterierna. Detta för att minska andelen djur som på grund av nödslakt går till destruktion. 

Läs mer
Växtskyddsbehandlad fröhalm godkänt som foder

Under torsdagen beslutade Kemikalieinspektionen att fröhalm behandlat med vissa typer av växtskyddsmedel får användas som foder.

Läs mer
Skogsbränderna fortsatt utom kontroll

Trots hårt arbete under gårdagen både från luften och på marken är de stora skogsbränderna ännu inte under kontroll. Idag väntas mer stöd från luften i form av Franska vattenbombplan och försvarets helikoptrar.

Läs mer
Flytta djur vid brandrisk – vad gäller?

När skogsbränder härjar runt om i landet är det många som flyttar sina djur till mindre drabbade områden. På jordbruksverkets hemsida svarar man på vad som gäller för flytt av djur vid brandrisk.

Läs mer
Bränderna fortsätter att spridas

Skogsbränderna härjar för fullt och på flera håll kämpar man för att få elden under kontroll. Under dagen har flera byar fått utrymmas.

Läs mer
Så gör Lantmännen sin skördeprognos

Årets skördeprognos från Lantmännen visar på den lägsta skörden på 25 år med hektarskördar som är drygt 30 procent lägre än genomsnittet de senaste fem åren.

Läs mer
Stor uppslutning av entreprenörer för skogsbrandsbekämpning

Holmen Skogs efterlysning av entreprenörer för hjälp med eftersläckning och bevakning i Härjedalen och Hälsingland fick snabbt gensvar.

Läs mer
Viktigt med täckta spannmålstransporter

För att undvika spridning av ogräs har Sverige lagkrav på att spannmålstransporter ska vara täckta.

Läs mer
Ny objektiv kvalitetskontroll av spannmål

Under skördesäsongen 2018 har Lantmännen beslutat att använda det nya analysinstrumentet Cgrain Value för skalskador och fusariumanalyser.

Läs mer
Brandflygplan till Härjedalen

Skogsbränder härjar nu på flera håll i landet och i dag ska räddningstjänsten i Jämtland få förstärkning av ett av de italienska vattenbombningsplanen.

Läs mer
Ner på GDT

Mjölkprisindex sjönk med 1,7 procent vid den senaste auktionen på Global Dairy Trade.

Läs mer
Fendt bygger ut sitt besökscentrum

Traktortillverkaren Fendt som ingår i Agco-koncernen bygger ut besökscentret Fendt Forum i tyska Marktoberdorf. Den nya inglasade besökshallen ska bli 2500 kvadratmeter stor med en takhöjd på 14 meter.

Läs mer
Dålig uppskattning från politiker

Landshypotek Bank har en återkommande Lantbrukspanel där banken ställer aktuella frågor till större lantbruksföretagare. Den senaste undersökningen visar att bara en femtedel av de deltagande lantbrukarna känner sig uppskattade av politiker. 

Läs mer
”Håll koll på varandra i torkan”

Under lördagen samlades över 150 personer på Bjelkesta Gård i Örsundsbro när LRF Mälardalen anordnade en träff för att diskutera torkan och foderbristen.

Läs mer
Begär brandbekämpningsflyg från EU

Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU.  

Läs mer
Regeringen ger ekonomiskt stöd till lantbruket

Under helgen gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut med att regeringen kommer gå in med finansiellt stöd till lantbrukare som drabbats av torkan.

Läs mer
Tusentals grisar brann inne

Under söndagen totalförstördes ett stort grisstall i en brand i den tyska orten Rheine. Ingen av de 8 000 grisarna i stallet gick att rädda.

Läs mer
Nu höjs bensinpriset

Ledande bensinbolag höjer priset på bensin med 15 öre per liter.

Läs mer
Eftertraktad foderimportör

Sofie Coomans från Svalöv i Skåne kommer ursprungligen från Belgien och har importerat foder därifrån förut. När nu torkan orsakat en enorm foderbrist har hon under den senaste tiden mottagit drygt 2 000 telefonsamtal från desperata djurägare i jakt på foder. 

Läs mer
När lantbrukare bygger en husvagn

En vanlig husvagn var för tråkigt för de sex vännerna från Nederländerna. Istället byggde de en Pöttinger Jumbo-husvagn.

Läs mer
Lägsta skörden på över 25 år

Lantmännens skördeprognos visar på totalt 4,2 miljoner ton för den svenska skörden 2018, den lägsta siffran sedan 1992. Skördetappet är orsakat av låg andel höstvete och avkastningsminskningar till följd av den extrema värmen och torkan under maj och juni.

Läs mer
Hönshus på hjul och längtan efter bättre mottagning

De fick möjligheten att arrendera en väletablerad jordbruksverksamhet på Nämdö. De tog chansen och har nu gjort Östanviks gård till sin egen. 

 

Läs mer
Powe Gear: 300 hästkrafters-komfort i kompakt format

John Deere 5R-serien har en mycket hög utrustningsnivå för att tillhöra de kompaktare traktorklasserna. Traktorn är genomtänkt men frontlastaren drar ner helhetsintrycket en aning.

 

Läs mer
AgriOpt vill optimera lantbruket

AgriOpt är ett AgTech-startupbolag som med hjälp av digitalisering och avancerad teknik vill skapa ett lättanvänt och användarvänligt beslutsstöd till lantbrukare. 

 

Läs mer
Vill göra hästägare skitsmarta

För att sprida kunskapen om hantering av hästgödsel samt väcka ett intresse för frågan har Hästnäringens Miljökommitté, som är en del av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, startat projektet ”Skitsmart”. 

 

Läs mer
Precisionsspridning med Bredal

Danska Bredal A/S tillverkar en rad olika produkter inom spridning av kalk och handelsgödsel. Maskinerna finns både som burna och bogserade och uppfyller lantbrukares krav på modern precisionsodling. 

 

Läs mer
Svenska grönsaker och bär har många nationaliteter bakom sig

Nu är årets säsong igång. Det är underbart att se hur allt växer och spirar på fältet. Vi sätter grönsaker i så många färger som möjligt för att få och kunna erbjuda ett färgcrescendo både i fält, i butiken och förhoppningsvis sedan även på var mans och kvinnas tallrik.

Läs mer
Flera stipendier till ny forskning

Under Borgeby Fältdagar delade Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta ut stipendier till ny forskning inom lantbrukssektorn. Stipendiaterna blev Skånes Försöksringar, SLU Innovation och forskningsinstitutet Skogforsk.

 

Läs mer
Nativebanner - Söderberg & Haak / HK

Högens Gård i Idala, driven i sex generationer, har kört ekologisk produktion i snart 30 år och ser bara fördelar med det, både för djur och människor. I det dagliga arbetet ligger hög produktivitet och bra service högst på listan.

Läs mer

Senaste