Veckans nyheter

Kollegor hjälps åt i beredskap

Distriktsveterinärerna införde förra sommaren ett nytt arbetssätt, där man under beredskap kunde ringa en kollega för råd. Något som visade sig vara särskilt bra för vikarier. I sommar fortsätter det. 

Läs mer
Zinkfoder till smågrisar förbjuds inom fem år

Ända sedan i julas har användandet av zink i medicinska halter i smågrisfoder varit på tapeten och nu står det klart; det blir ett förbud efter en övergångsperiod på upp till fem år. 

Läs mer
De blir ny distributör av Horsch

Swedish Agro blir ny distributör av Horsch i Sverige. Det norska systerbolaget Norwegian Agro blir samtidigt distributör av Horsch i Norge.  

Läs mer
Ny fullserviceanläggning i Kumla

Swedish Agro Machinery fortsätter sin etableringsresa som Claas nya distributör i Sverige. Den åttonde anläggningen invigdes i dag i Kumla och företagets vd Björn Pettersson avslöjar att en nionde anläggning är på gång. 

Läs mer
Uppåt för mjölken

Från och med juli månad höjer Arla mjölkpriset med 18,7 öre. Det gäller både för konventionell och ekologisk mjölkråvara. 

Läs mer
Eko för hela slanten

I går arrangerades SlätteEkodag på Slätte gård för sjätte gången. Mässan var slutsåld och under dagen blandades faktaspäckade föreläsningar med fältvandringar runt gården. 

Läs mer
Ja till livsmedelsstrategin

Under tisdagen klubbades den nationella livsmedelsstrategin i Sveriges riksdag, därmed är målen med strategin satta. Riksdagen riktade även sju uppmaningar till regeringen. 

Läs mer
Sex gånger fler ekokycklingar på tre år

I juni 2016 fanns det 145 200 ekologiskt uppfödda slaktkycklingar i Sverige. Det är en ökning med 177 procent från 2015, dock från en låg nivå. 

Läs mer
Väderproblem lyfter vetepriser

Torka i USA försämrar utsikterna för vårvetet och i Europa minskar skördepotentialen för vete och korn på grund av torrt och varmt väder. Väderoron har fått vetepriserna på råvarubörserna att stiga och de europeiska vetepriserna har återhämtat prisnedgången under maj.

Läs mer
Sötlupin - den svenska sojan

Närproducerad, proteinrik och växtbaserad mat blir allt populärare på tallrikarna. Nu kan sötlupin bli lösningen på växtbaserat protein, odlat i Sverige.

Läs mer
Ny vd för Linas Matkasse

Matkasseföretaget startades för tio år sedan och nu kliver medgrundaren tillika sittande vd åt sidan för en ny vd som kommer från MTG. 

Läs mer
Data berättar hur hunden mår

Tracy är en ny uppfinning som gör det möjligt för hundägare att ta reda på hur hunden mår. Genom insamling av data gällande hundens rörelsemönster kan hundens hälsa läsas av.

Läs mer
5 punkter till livsmedelsstrategin

I dag ska riksdagen besluta om införandet av en svensk livsmedelsstrategi. LRF har stolpat upp fem punkter som krävs för att strategin ska lyckas.

Läs mer
En egen matdator

Enligt Caleb Harper forskare på MIT Food Lab kan det vara enkelt att odla sin egen mat med en "matdator". Receptet på klimat, näring och fukt som plantan fått kan enkelt delas med andra matdatoranvändare som vill ha en god och nyttig grönsak.

Läs mer
Danska staten investerar i Kina

Danska staten investerar 30 miljoner danska kronor i en ny stor grisgård i Kina. Gården ska producera 180 000 slaktgrisar i första skedet, men långsiktigt ska produktionen vara den dubbla. 

Läs mer
Broccoli kan hjälpa typ två diabetiker

Att broccoli är nyttigt kommer kanske inte som någon nyhet. Men nu har forskare hittat ett ämne som kan vara extra bra för typ två diabetiker.

Läs mer
200 miljoner för mer vatten

Regeringen satsar 200 miljoner kronor till höstens budgetproposition för att förebygga torka och fördjupa kartläggningen av grundvattenresurserna. Förslaget innebär också att den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA som stöttar kommuner vid drickvattenkatastrofer får resurser för att säkerställa verksamheten långsiktigt. 

Läs mer
Utvecklingskraft och konkurrenskraft i hela Sverige

Regeringen har fattat beslut om en ny förordning för att gynna utvecklingskraften i hela landet med en stärkt lokal och regional konkurrenskraft. 

Läs mer
En miljon mot glyfosat

I början av året lade ett antal intresseorganisationer ett medborgarinitiativ för att glyfosat ska förbjudas inom EU. Nu har det fått en miljon underskrifter.

Läs mer
Hallå där Per Wallgren, mottagare av Sveriges Grisföretagares Hederspris 2016!
Läs mer
Vattnets påverkan på jordbruket

Vi läser om en torr vår och mycket låga grundvattennivåer. Vi står inför en pågående klimatförändring som den areella näringen behöver anpassa sig till.

Läs mer
Överraskande powershift

Det är inte ofta som det danska testteamet på PowerGear blir överraskade av en powershift-transmission. Många av deras önskningar till Deutz Fahr har dock blivit besvarade i den nya RCshift-transmissionen. 

Läs mer
Ökad ekologisk areal i Sverige

18 procent av jordbruksmarken i Sverige brukades ekologiskt 2016. Det är en ökning med 6,5 procent från 2015. Skåne är ett av de områden där eko ökar. 

Läs mer
Framtidens lantbrukare

Tre tjejer som valt att läsa lantbruksinriktningen på Kvinnersta utanför Örebro är Klara, Ida och Wilma. En av dem har inte lantbruksbakgrund, men drömmer om att jobba på en gård i framtiden.

 

Läs mer
Bättre bestånd med variabel sådd

Daniel Jönsson, driftsledare på Signhildsberg är en av de svenska odlare som tagit till tekniska hjälpmedel extra teknik vid vårsådden i år. Han har nämligen sått både ärter och maltkorn med variabel utsädesmängd, och det ser bra ut hittills. 

Läs mer
Kul att ha ett resultat att sikta mot

Henrik Båvius på Elgsjö gård är en av dem som använder sig av Hushållningssällskapets ekonomiska efterkalkyler. För honom är det bland annat värdefullt att kunna jämföra sig med andra för att veta hur långt han kan komma. 

Läs mer
Se till historien för vägledning

Att ha full koll på ekonomin är av stor vikt för den som vill förbättra sin lönsamhet inom växtodlingen. Genom att titta på efterkalkyler kan man utvärdera odlingen och hitta nya vägar att optimera framåt.

Läs mer
Han vill lyfta nya norrländska aromer

Skogen i Norrland är full med växter och bär som skulle passa i livsmedelsindustrin. Men vi saknar en industri för detta, något som Roger Uddståhl, affärsutvecklare på RISE vill ändra på. 

Läs mer
Fler robotar intar jordbruket

Robotar för ogräshantering är något som tågat in hos grönsaksodlare de senaste åren. Det franska företaget Naio Technologies, ligger långt fram i robottekniken och nu lanserar de en robot som kan köras på större arealer. 

Läs mer
VIDEO – Så slog Väderstad världsrekord i majssådd

I april slog Väderstad världsrekord i antal hektar majssådd på ett dygn. Här beskirver de hemligheten bakom bibehållen precision i över 20 kilometer i timman.

Läs mer
Rekordpris på smör globalt

Den globala efterfrågan på smör är rekordstor men efterfrågan på magrare produkter har gått ned. Trenden i Sverige är ändå positiv och svenska mjölkproducenter får mer betalt för mjölken i dag jämfört med för ett år sedan visar en ny rapport från LRF Mjölk. 

Läs mer

Senaste