Veckans nyheter

Inviger nytt ostlager i Falköping

Arla och Falbygdens Ost öppnar ett mognads- och förädlingslager för att ytterligare förstärka och förbättra utbudet av ostar från Falbygden.

Läs mer
Majsodling med robottraktorer

Det franska startup företaget AgreenCulture testar nu majsodling med autonoma lantbruksrobotar. Planen är att robotar ska utföra allt arbete utom själva skörden på 50 hektar i Frankrike.

Läs mer
Nytt stipendium för studenter

Landshypotek Bank grundar ett nytt årligt uppsatsstipendium, för att uppmärksamma studenter med intresse för de gröna näringarna.

Läs mer
Skinnskattebergsbranden orsakad av skogsmaskin

 Sveaskog bekräftar nu att det var deras skogsmaskiner som ligger bakom den stora skogsbrand som bröt ut i Skinnskatteberg i måndags. 

Läs mer
Framgångsrikt försök med SamZoner

Genom att odla remsor med både föda och husrum åt insekter kan man öka antalet pollinerare och fältfåglar.

Läs mer
Arla höjer priset

Från den 1 juni så höjer Arla a contopriset till ägarna med 9,7 öre per kilo för konventionell mjölk. Priset för ekomjölk är oförändrat.

Läs mer
Färre betande djur hotar mångfalden

Betande djur är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden i naturen. En betad hage kan innehålla 40 olika arter per kvadratmeter.

Läs mer
Beställ märkningsutrustning direkt från leverantör

Hittills har alla djurägare varit tvungna att beställa djurmärken och andra tillbehör via Jordbruksverket. Men nu kan lantbrukare handla direkt från leverantör.

Läs mer
Stor brand i Skinnskatteberg

Sedan måndag eftermiddag rasar en skogsbrand i skogen söder om Uttersberg. Ett 25-tal brandmän är inkallade. 

Läs mer
Hon är Svenska Fåravelsförbundets första kvinnliga ordförande

Gudrun Haglund-Eriksson har varit vice ordförande i fem år, nu tar hon över ordföranderollen efter avgående Magnus Jönsson.

Läs mer
Ny modell av Tribine skördetröska

Det amerikanska företaget Tribine tillverkar midjestyrda skördetröskor. För 2018 lanseras en ny, uppdaterad modell av tröskan.

Läs mer
Ökad produktivitet i den svenska grisbranschen

När Gård & Djurhälsan redovisar 2017 års medeltal för produktivitet i svenska grisbesättningar, konstateras att siffrorna går åt rätt håll.

Läs mer
Australiensisk jättegård till salu

En av Australiens största gårdar på över 200 000 hektar är nu till salu. Prislappen är motsvarande drygt 500 miljoner kronor och gården är den största fastigheten som någonsin sålts i Australien.  

Läs mer
Funktionärer förbjuds äta kött

Idag går Göteborgsvarvet av stapeln. Det är en av Sveriges mest populära löptävlingar. Sedan 2016 har arrangörerna valt att hållbarhetscertifiera arrangemanget enligt konceptet ISO20121. En effekt är att löparna uppmanas äta vegetariskt och funktionärerna förbjuds att äta kött.

Läs mer
Vinstudenter på studieresa i Skåne

Den 18-19 maj besöker vinstudenter från hela världen Skåne för att lära sig mer om vinproduktion, marknadsföring och konsumtionen av vin i norra Europa.

Läs mer
VIDEO – Sol och vårbruk

Här kommer en vårbruksfilm från Bergslagen, närmare bestämt Södra Gården, Gusselby. Ni får gärna tipsa oss på redaktionen om ni gör fräcka filmer när ni jobbar. Trevlig helg önskar redaktionen.

Läs mer
Textil lastsäkringskedja från Tyskland

DoNova från tyska Dolezych är en kedja vars länkar är tillverkade i flera lager spännbandsmaterial. Detta ger en lägre vikt utan att förlora i hållbarhet.

Läs mer
Positiva effekter med lärkruta

Antalet sånglärkor i Europa har mer än halverats de senaste 40 åren. Men genom att skapa små osådda lärkrutor på sin åker, kan man hjälpa till att vända trenden.

Läs mer
Menhammar Stuteri satsar på eldriven hjullastare

Kramers elektriska hjullastare kommer att användas i verksamheten och går i linje med Menhammar Stuteris satsning på hållbarhet.

Läs mer
Svensk skog blir grön obligation

Landshypotek Bank gör världspremiär med sin lansering en obligation baserad på det hållbara svenska skogsbrukets bidrag till biologisk mångfald och att minska koldioxidhalten i atmosfären.

Läs mer
Odling av svenska jätteräkor med fjärrvärme

I Lysekil odlar Vegafish fram jätteräkor i ett slutet system, där vattnet värms upp med restvärme från Preems raffinaderi på samma ort.

Läs mer
Nytt växtskyddsmedel till sockerbetor

När sockerinlagringen är som störst i betorna är det extra viktigt att skydda dem mot angrepp. Syngenta lanserar ett nytt växtskyddsmedel för mer grönmassa och högre skördar.  

Läs mer
Innovativa teknikstudenter ska hjälpa lantbruket

Inom kursen ”Innovativt entreprenörskap” vid Linköpings universitet har eleverna fått i uppgift att uppfinna lösningar på olika tekniska problem, några av dem lantbruksrelaterade. När det nu drar ihop sig till redovisning agerar Hushållningssällskapet värd. 

 

Läs mer
För lite kontakt med näringen

Nu börjar det närma sig sluttampen på vårterminen och mitt tredje år på Ultuna. När det är dags för sommarlov har jag förhoppningsvis en godkänd kandidat­uppsats och är redo för att jobba några månader under sommaren. Tiden går väldigt fort när man har roligt och därför känns det skönt att jag fortfarande har två år kvar i Uppsala, jag känner mig inte riktigt färdig med den staden än.  

Läs mer
Lantbrukare kan få tillstånd att använda råttgift

Sedan reglerna kring bekämpning av råttor och möss skärpts, har branschen jobbat för att lantbrukare ska få använda råttgift för att skydda sina djur och stallar. Arbetet har gett resultat och nu öppnas möjligheten att söka tillstånd för att få använda råttgift. 

 

Läs mer
Ökad säkerhet med kamerasystem från Fliegl

Att köra med stora frontredskap kan leda till dålig sikt i utfarter och korsningar. Kamerasystemet Hawk från Fliegl ska öka säkerheten i trafiken.  

 

Läs mer
Högre kapacitet för breda skärbord

Till sina skördetröskor erbjuder John Deere skärbord med så kallad draper-­teknik. Istället för en skruv matar gummiband in grödan i tröskan, vilket ger jämnare matning och snabbare tröskning. 

 

Läs mer
Dansk växtskyddsteknik med luft under vingarna

Hardi Commander 7000 bygger bland annat på en intelligent och automatisk tanktvätt och en ramp med möjlighet till luftassisterad sprutning för ökad kapacitet. 

 

Läs mer
Koncept blev ögonöppnare

Säker gård är ett koncept från Länsförsäkringar. Några av dem som är i processen om att bli godkända är bröderna Anders och Ralf Johansson och deras granne Magnus Svensson. 

 

Läs mer
Slakterierna säger nej till fler danska ekogrisar

Efter de sista åren med en ständigt stigande efterfrågan på ekologiskt producerade grisar i Danmark bromsar nu efterfrågan in. Både Danish Crown och Tönnies säger nej till fler eko-grisar under 2018.

 

Läs mer
Flyttade till Sverige för att bli lantbrukare

Vi har två sorters väder där jag kommer ifrån; regn och torka. Våren och hösten är mycket korta och spöregnet varar från oktober till mars plus lite till. Mellan juli och september är det kruttorrt och hett. Inte en enda regndroppe syns förrän bladen börjar byta färg.

Läs mer
Uppfödare gjorde upp i Skara

Ullkvalitet och bra kroppsbyggnad värderades högt på 2018 års alpackautställning.

 

Läs mer
Sämre resultat för Kronfågel

Den stora investeringen i irländsk kycklingproduktion ingår nu i Scandi Standards resultat och står för den största tillväxten. I Sverige säljer Kronfågel mindre kyld kyckling och mer fryst vilket får resultatet att sjunka.

 

Läs mer
HKScan gör förlust i alla marknadsområden

Första kvartalet fortsätter som föregående år för HKScan. Minskad försäljning och ökad förlust. Återigen så är det nybyggda finska kycklingslakteriet  som går sämst för HKScan.

 

Läs mer

Senaste