Inga ändrade regler för A-traktorer

Flera medier rapporterade nyligen att nya regler med bland annat höjd maxhastighet är på gång. Det visade sig inte stämma.

A-traktorer utanför Vreta naturbruksgymnasium.  Foto: Vilhelm Ektander

Häromdagen rapporterade Nya Wermlands-Tidningen (NWT) om att Transportstyrelsen överväger att ändra reglerna för A-traktorer och att en förändring kan bli att maxhastigheten för fordonen blir 60 kilometer i timmen istället för 30, som idag.

Enligt NWT hade det funnits önskemål om höjd maxhastighet för A-traktorer både utifrån och inifrån myndigheten. Några planer på att ändra reglerna eller höja tillåten maxhastighet för A-traktorer finns det tyvärr inte, visade det sig när Jordbruksaktuellt kontaktade Transportstyrelsen:

– Det har dragits lite långtgående slutsatser av de uttalanden som gjordes av medarbetare angående reglerna för A-traktorer. Jag kan bekräfta att det förs interna diskussioner om att vissa regelverk behöver ses över, men den typ av diskussioner för vi inom en rad områden utan att det innebär konkret förändringsarbete. I dagsläget pågår inget arbete med översyn av reglerna kring A-traktorer, svarade Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Men det stämmer att man på Transportstyrelsen följer utvecklingen i Finland:

– Vi är medvetna om det ärende Finland driver inom EU och vi avvaktar intresserat utgången. Man kan spekulera i om utgången där kommer få konsekvenser för det svenska regelverket, men i nuläget är det omöjligt att uttala sig om det, avslutade Mikael Andersson.

I december 2018 godkände Finlands riksdag (med rösterna 162-12) en ny lag som innebar att landet för första gången kan få en ny fordonskategori som motsvarar A-traktorn i Sverige. I Finland heter den nya fordonskategorin T (lätt bil) och har en tillåten maxhastighet på 60 kilometer i timmen.

Införandet av den nya fordonskategorin har dock blivit senarelagt till 1 november i år och anledningen är att man behöver utreda om Finlands lagstiftning kring lätta bilar kan ändras i enlighet med EU:s lagstiftning.

En finsk A-traktor får enligt den nya lagen inte vara äldre än tio år och den kräver samma körkort som för mopedbil.

I Sverige har A-traktorer varit en i lagen godkänd fordonskategori sedan 1940-talet.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste