Laserskanning för att förutspå översvämning

Med hjälp av laserskanning från flygplan har Lantmäteriet nu färdigställt en höjdmodell över hela Sverige. 

 

Efter åtta års arbete är Lantmäteriet nu klara med laser­skanningen av hela Sverige, som ligger till grund för en höjdmodell som kan användas för olika klimatanpassningsåtgärder och beredskapsplanering. Foto: Mostphotos


Med hjälp av höjdmodellen kan man skapa en 3D-bild av terrängen, som bland annat kan användas för att förutspå var vatten tar vägen vid översvämningar. 

– Tillförlitliga höjddata efterfrågas alltmer, inte minst för olika klimatanpassningsåtgärder och beredskapsplanering för klimat- och miljöförändringar. Höjdmodellen gör det bland annat möjligt att skapa tredimensionella kartor som tydliggör risker för ras och jordskred längs vattendrag och kust, säger Mikael Henriksson, chef för Lantmäteriets bild- och höjdsektion, i ett pressmeddelande.

Moderna kartor

Höjdmodellen består av koordinatsatta höjdpunkter i ett regelbundet rutnät, och det är denna som sedan med hjälp av moderna kartprogram kan kombineras med en karta för att ta fram den tredimensionella bilden av landskapet. 

– Höjdmodellen ger stora möjligheter att skapa moderna kartor som efterfrågas av stat, kommun och företag, säger Mikael Henriksson. 

Fler användningsområden

Denna typ av höjddata har sedan tidigare använts vid detaljplanering och projektering inför bostadsbyggande, men allt eftersom data-informationen blivit mer detaljerad och tillgänglig på fler platser så har även användningsområdena ökat enligt Lantmäteriet. Bland annat kan höjdmodellen användas för bygglov nära vattendrag eller optimal placering av vindkraftverk. 

Med hjälp av regelbunden flygfotografering och fortsatt laserskanning kommer höjdmodellen ständigt hållas uppdaterad. Lantmäteriet har även ett uppdrag att laserskanna skogsmarken i Sverige.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste