Risk för ökad sjukdomsspridning globalt

Sämre biologisk mångfald kan leda till ökad smittspridning världen över. Det konstaterar SLU i en ny studie.

 

Skogssorken är värddjuret för sjukdomen sorkfeber. 
Foto: Hanna Knutsson


Borrelia och sorkfeber är exempel på smittor som sprids både mellan djur och från djur till människor.  Nu har man på SLU konstaterat att antalet arter – den biologiska mångfalden i ett område – är något som reglerar i vilken omfattning en smitta sprids och att detta är ett samband som finns över hela världen. Högre konkurrens mellan arterna i ett område hjälper till att minska smittspridningen.  

– Vi vet att det finns ett generellt samband mellan minskad biologisk mångfald och ökad smittsridning, det har visats förut och det ser vi igen när vi gör denna nya genomgång av artiklar, säger Magnus Magnusson, postdoktor vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö i ett pressmeddelande. 

Magnus Magnusson är en av forskarna bakom studien. Foto: Jörgen Wiklund, SLU

Smittor som påverkas

Ett exempel på en sjukdom som påverkas av artrikedomen i ett område är sorkfeberviruset som bärs av skogssorken och som sedan sprids mellan skogssorkar. Finns det andra arter i området där smittan finns än bara skogssorkar bromsas spridningen. Samma sak gäller enligt SLU för bland annat borrelia. 

Gäller världen över

Tidigare trodde forskare inom området att sambandet skulle försvinna eller minska i styrka på en global nivå, eftersom man trott att klimatet skulle påverka sjukdomsspridningen mer än den biologiska mångfalden. Men nu har man på SLU konstaterat att så inte är fallet. 

– Det vi har gjort i denna studie är att testa styrkan av denna koppling för att se om den skiljer sig mellan olika geografiska nivåer, alltså både i din närmiljö såväl som på lands-, kontinent- eller global nivå, säger Magnus.

Genom att jämföra studier från hela världen där Magnus tillsammans med andra forskare på SLU och Cary Institute of Ecosystem Studies nu kunnat konstatera att sambandet finns på en global nivå.  En kunskap som enligt SLU är viktig att ha med sig i diskussioner om bevarandearbete och förbättrad mångfald även över länder och större områden.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste