Final för första treåriga hovslagarutbildningen

Hovslagarutbildningen vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara blev 2017 treårig, och nu har de första eleverna med det nya upplägget examinerats.

Linn Byman, Elin Moberg och Hanna Andersson var tre av de 16 elever som tog examen från den numera treåriga och sammanhållna hovslagarutbildningen. De blev även årets stipendiater. Foto: Annelie Hüllert-Storm

Det var 16 elever som blev de första att ta ut examen från den numera treåriga och sammanhållna hovslagarutbildningen. Den nya utformningen på programmet ger eleverna möjlighet att redan direkt efter godkänd examen ansöka om godkänd behörighet från Jordbruksverket.

Under en examensvecka avlägger eleverna prov i bland annat spricklagning, modellskoning och sjukbeslag. Alla eleverna ska även utföra ett skoningsprov. I år gavs eleverna även möjlighet att avlägga gesällprov i samband med examen, vilket är första gången någonsin på en hovslagarskola i Sverige.

– Av den yrkeskunnige erfarne och engagerade hovslagaren finns det alltid efterfrågan på arbetsmarknaden och många startar egna företag. Vi önskar våra studenter ett stort lycka till i framtiden, säger Gunilla af Kleen, utbildningsledare, i ett pressmeddelande. 

Vid examineringen delades det även ut fler stipendier. Bästa affärsplan gick till Linn Byman och bästa skomodelltavla tilldelades Hanna Andersson. Elin Moberg tilldelades stipendium för bästa skoprov samt ett stipendium på 3 000 kronor från Mustad.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste