Hallå där Olle Ryegård, som arrangerar Ekogalan 2020

Den 30 januari är det dags för årets upplaga av ekogalan som hålls på Grand Hotel i Stockholm.

– Bakgrunden till den här dagen är att vi ville börja med att lyfta lantbruket generellt. Anledningen till att vi är på Grand hotell är ju att vi tycker att livsmedelsproduktionen är det finaste som finns. Varför ska man va i en gympasal när man kan vara på Grand Hotel? säger Olle Ryegård som anordnar Ekogalan 2020. Foto: Svante Pettersson

Ekogalan närmar sig, hur känns det?

– Det känns jättebra, det är slutsålt för både dagen och kvällen så det är full rulle.

Vad är speciellt med årets gala?

– Intresset är väldigt stort i år, speciellt bland lantbrukare. Av de 240 anmälda så är det ett 60-tal lantbrukare. Sedan är det både ministrar, beslutsfattare och vd:ar för detaljhandeln. Vi har fått dit hela värdekedjan, från mylla till hylla.

– I år har vi även skapat ett Bonderum där mycket intressant kommer diskuteras. Frågorna på agendan handlar om vad är det som ska in i butik och vad ska inte in i butik. Vad är på gång i branschen helt enkelt. Många är oroliga för vad som händer på marknaden, och det här är ju ett sätt att lägga öronen på rälsen och lyssna.

Även i år kommer ni släppa en marknadsrapport för branschen?

­– Ja den släpps samma dag på galan. Det är siffror som är extremt tidigt presenterade och helt unikt i januari. Det gör vi för att många nu står inför ett val: hur ska man göra och hur ska man driva. För många ekologiska lantbrukare är ju frågan om man ska gå in i en ny period med eko. Marknaden har varit lite haltande på ägg, kött och mejeri. Men som den ofta gör så växer den i trappsteg. Det har varit många perioder när marknaden har skrikit efter produkter och det inte har funnits.

Hur ser årets program ut?

– Jag är jättenöjd med att presentera ett kanonprogram i år. Det som är lite speciellt är att Daniel Öhman kommer dit, en av Sveriges mesta kända miljöjournalister. Det blir spännande att se hur han synar eko och vilken funktion det har i samhället. Eko tål och ska ha en genomlysning och kritisk granskning. Sedan har vi också Kerstin Fryklund läkare och forskare från Hidden Grains som pratar om man kan äta sig frisk.

­– Och det kommer att handla om hur samhällsdebatten går och där man som lantbrukare sätts i ett sammanhang. En liten reminder som gör att man kommer igång. Vad är det vi producerar? Är det volym eller är det mat? Volym får man betalt för, mat är det vi äter.

Varför väljer man att gå på ekogalan?

­– Det är en orolig marknad och sen är det ingen liten marknad längre. I stort sätt var tionde krona som läggs på livsmedel i Sverige i dag kommer från eko. Det är en jättebetydande marknad och i det stora hela har ju ekologiskt dragit med sig svenska mervärden, till exempel djurvälvärd.

– När man jobbar på en mervärdesmarkand där man måste ha kontrakt för att få bra betalt, så antingen så skaffar man kontrakt eller så måste man vara med och lyssna: vad händer, vad vill dom. Kommer dom över huvud taget sätta de här ekoprodukterna i hyllan. Är det värt för mig att investera och finns det plats för mig. Det kostar några tusenlappar att komma, men man står oftast inför investeringar som är på tiotals miljoner. Och det är betong och det ska hålla i tjugo år. Här har vi försökt att säga hur det ser ut de närmaste åren.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 januari 2020

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste