Fler unga väljer mat från Sverige

Enligt en ny undersökning från Ungdomsbarometern väljer nästan hälften, 44 procent, att köpa svenskproducerad mat i den mån det går, och åtta av tio tycker inte att skolan enbart ska servera vegetarisk mat.   

Bild 1: Ungdomsbarometern har intervjuat 3 917 personer mellan 15 till 24 år om deras inställning till den mat de väljer att äta. Foto: Mostphotos

– Vi ser att andra värden, som att maten ska vara hållbart producerad och klimatsmart, är viktigare för unga än att det nödvändigtvis alltid måste vara vegetariskt. Ungas primära sätt att förhålla sig till kost är till exempel att äta svenskproducerat i möjligaste mån. På två år har andelen unga som i första hand väljer svenskt ökat från 32 procent till 44 procent, säger Sara Fröhling Lind, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern, i ett pressmeddelande.

I den mån det går väljer även 29 procent att köpa närproducerat, vilket är en ökning med 14 procent sedan 2017, och 28 procent väljer ekologiskt.

Sedan 2017 har andelen som väljer både svenskt och närproducerat ökat kraftigt. Graf/Källa: Ungdomsbarometern

Viktig fråga

Det som flest associerade med hållbar mat var att maten är klimatsmart, exempelvis att den är producerad utan koldioxidutsläpp eller att den är klimatkompenserad, att den är ekologisk och att råvarorna har svenskt ursprung.

Underökningen visade också att det var från matbutiker, föräldrar och syskon, vänner och från Youtube som de flesta hämtade information kring den mat de väljer att äta.

– Unga människors värderingar kring mat och hållbarhet är den absolut viktigaste frågan vi jobbar med på Svenskt Kött. Att följa resultaten i Ungdomsbarometern ger oss viktig information kring vad ungdomar faktiskt tycker, säger Isabel Moretti som är vd på Svenskt Kött.

Det som flest associerar med hållbar mat är att maten var klimatsmart producerad. Graf/Källa: Ungdomsbarometern

Kött på menyn

I undersökningen svarade 88 procent att de vill se kött på skolans matsedel.

– Det blir vanligare att skolor tar ställning för klimatet genom att enbart servera vegetarisk mat. Här tror vi att ungdomar faktiskt har bättre koll på läget när de i stället lägger större vikt vid hur maten är producerad, inte vilken slags mat det är, säger Isabel Moretti.

Totalt är det 3 917 personer i åldern 15 till 24 år som har svarat på undersökningen.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste