Stora översvämningar i södra Sverige

Efter den rikliga nederbörden har flödena stigit på många håll, framförallt i södra Sverige där det råder översvämning på många håll. För Lagan gäller fortsatt en klass 3-varning för extremt höga flöden, medan läget förbättrats i Nissan

Stor översvämning har drabbat närområdena kring åarna Nissan och Lagan i södra Sverige. Foto: Mostphotos

Enligt Aftonbladet har räddningstjänsten i Halmstad nu en höjd beredskap ifall Nissan skulle börja stiga igen, då mer nederbörd väntas. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat 15 000 sandsäckar och barriärer till kommunen. 

Upp till husägarna

På grund av den rikliga nederbörden den senaste perioden har flödena stigit och är på klass 3-nivå i nedre delen av Lagan. Klass 2-nivå gäller i Säveån nedströms Mjörn, Viskan, Ätran, Nissan, mellersta Lagan inkl Skålån, Helge å, Mörrumsån och Ronnebyån och översta delen av Emån samt Solgenån. I många vattendrag i Götaland ligger flödena på klass 1-nivå. Källa: SMHI

Kring Lagan är läget värst kring Knäred. Enligt kommundirektör Mattias Rossköld i Halmstad kommer man bistå med sandsäckar till de som beöhver, men det är upp till husägare själva att skydda hus som ligger illa till. 

Fick ro hem

I Åled, utanför Halmstad fick Mikael Jönsson och hans familj ta båten hem i lördags, då deras hus som är omgivet av åkermark, numera ser ut att ligga på en ö mitt ute i en sjö. Men Mikael tar ändå det hela med ro. 

– Det finns de som har det hundra gånger värre. De som byggde det här huset visste vad de gjorde, tomten är förhöjd, säger han till Aftonbladet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 februari 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste