Tillfälle att förbättra kunskapen om produkterna

På grund av corona tvingades Borgeby Fältdagar att ställa in, men trots detta var det aktivitet på mässområdet under de tilltänkta dagarna i slutet på juni. Swedish Agro Machinery hyrde området och anordnade internutbildning med tema vall för säljare och servicetekniker.

Marcus Jönsson, produktchef för pressar, vallmaskiner och materialhantering på Swedish Agro Machinery, har ansvarat för utbildningsdagarna på Borgeby. 
– Vi har kickstartat nästa års tema på Borgeby som är vall med att hyra hela fältet och köra internutbildning för våra säljare och servicetekniker. Det har varit väldigt lyckat! Foto: Isabella Odmark

– Det har varit strax under 50 personer här ute i fältet under två dagar och haft olika övningar, berättar Marcus Jönsson, produktchef för pressar, vallmaskiner och materialhantering på Swedish Agro Machinery. Det har passat ypperligt att köra utbildningen här, det är mycket gräs och bra förutsättningar för att köra såna här maskiner.

Fokus på det praktiska

Under utbildningen har fokus legat på praktiska övningar, och man har tittat närmare på unika punkter på Claas-produkterna och på maskinerna när de rullar i fält. Marcus berättar att syftet med kursdagarna var att ge personalen möjlighet att både sitta bakom ratten och ställa frågor. Han lyfter fram fördelen med att blanda säljare och servicetekniker på en och samma kurs.

– Så att man kan prata om situationer som uppstår vid till exempel igångkörning av maskiner, från service eller säljsidan. Det är rätt olika beroende på vilken anläggning det är, på vissa anläggningar är det säljaren som kör igång maskinen och hos andra är det serviceteknikern.

På plats fanns bland annat hjullastaren Torion 956 Sinus, en midjestyrd hjullastare med en medstyrande bakaxel. En smidig maskin som enligt Marcus hittas på de medelstora eller lite större gårdarna som har mer än en lastmaskin.
– På gårdar med lite blandad verksamhet så är en nio tons hjullastare som denna rätt perfekt, och den rullar i 40 kilometer i timmen på vägen. Den tror vi mycket på! Foto: Isabella Odmark

Varvat med teori

HIR Skåne har under dagarna bidragit med mer teoretisk kunskap.

– De har berättat om bland annat kundernas utmaningar framöver, förtorkning samt skörde- och transportkedjor. Det tror jag är nyttigt för många att höra, och det är viktigt att ha med sig det för att kunna välja rätt maskin till rätt kund.

Utbildningssatsningen hoppas man även ska nå ut till kunden.

– Förhoppningsvis ska kunden märka detta i slutändan, med förbättrad kunskap om produkter samt förbättrad relation mellan service och sälj.

Deltagarna kunde även testköra Disco 9200 C AS, en niometers butterfly med mattor.
– Vi kommer nog se en ökning av den här butterfly-kombinationen. Den har funnits sedan 2015, men den har senaste tiden stuckit mycket i statistiken. Det är nog för att det är en väldigt robust maskin som är framtagen i helsädeskedjan i Tyskland. Det är också en väldigt flexibel maskin som du kan köra i många områden. Foto: Isabella Odmark

Små grupper

Marcus berättar att man anpassat upplägget på grund av corona, och att de kört små grupper per dag som delats in i mindre grupper som cirkulerat runt på fältet. De har även försökt undvika övernattningar.

– Många har accepterat att köra rätt många timmar både på morgon och kväll för att ta sig hit. Det är roligt att se.

På försäljningen tycker han inte att corona har haft så stor påverkan hittils.

– Folk behöver alltid mat. Det kommer behövas mat på tallrikarna så vi är nog i en relativt skyddad bransch för framtiden.

Rundbalspressen Rollant 455 Uniwrap är utrustad med filmlindning, som gör det möjligt att linda balen med plastfilm istället för nät, vilket ska förenkla arbetet och återvinning av material på gården. Rollant är även utrustad med det patenterade systemet MPS som gör det möjligt att uppnå högre baldensitet genom ökad packningsgrad. Foto: Isabella Odmark

Uppsving för försäljningen

Marcus berättar att han märkt av ett uppsving för maskinerna inom hans segment de senaste 1,5–2 månaderna.

– Det har varit lite stiltje här i vinter, och jag tror det beror på 2018 års torka och att det påverkade resultatet rätt kraftigt för 2019. Man ville inte göra något förrän man var säker på var man var någonstans och ungefär hur skörden blir 2020. Det tror jag har gjort att det kickat igång rätt hårt nu de två sista månaderna. Vi har sålt mycket pressar och vallmaskiner. Så det är roligt!

Vad ser du för trender på vallsidan framöver?

– När du investerar i en vallmaskin så kan du inte bara byta ut en strängläggare till en annan bredd eller form, allt är en kedja och det är mycket som spelar in. Så diskussionerna om skördekedjor och maskinval kommer nog bli ännu mer komplexa, och man kommer nog prata mer och mer om totalkedjan.

Disco Move-serien har samma slåtterenhet som tidigare Claas-modeller, men med en annan typ av upphängning som passar stora traktorer med kraftiga hydraulcylindrar och för körning i högre hastigheter. Foto: Isabella Odmark

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste