Extra miljoner till fler utbildningsplatser

Fler utbildningsplatser behövs för att möta utbildningsbehovet i de gröna näringarna därför beslutar regeringen nu om ytterligare en coronasatsning till SLU.

SLU får ytterligare tillskott och kan genom satsningen inrätta platser för utbildning till bristyrken och för livslångt lärande. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Tidigare i vår presenterades en satsning på högskolan som för SLU innebar omkring 14 miljoner kronor. Som svar på det valde SLU att utöka utbildningsplatserna som ska möta omställningsbehovet efter corona.

Nu tilldelas lantbruksuniversitetet ytterligare 3,3 miljoner för utbildning till bristyrken redan under 2020. Beslutet innebär även att nivåhöjningen permanentas till 6,6 miljoner kronor från 2021 och framåt.

– Det är en ambitiös utbildningssatsning för att motverka coronakrisens effekter. Vi drar nytta av SLU:s kapacitet för utbildning, som grund för omställning till ett hållbart samhälle i en föränderlig värld. Vi behöver utbilda för en rad nyckelkompetenser som behövs i de gröna näringarna och för att mildra effekterna av corona, till exempel trygga den viktiga livsmedelsförsörjningen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.

För att fler personer med tidigare arbetslivserfarenhet ska kunna läsa kortare utbildningar för omställning och vidareutbildning tilldelas även 1,7 miljoner i en engångssatsning inom livslångt lärande.

– Coronavirusets konsekvenser för ekonomin och arbetsmarknaden gör att rekordmånga söker sig till studier nu. Vårens stora utbildningssatsningar gör att fler får möjlighet att komma trygga ur krisen, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste