Olagliga livsmedel på marknaden

Enligt de internationella polisorganisationerna Europol och Interpol har de kriminella utnyttjat coronakrisen till att sälja undermåliga livsmedel på marknaden.

Chefen för Europol, Catherine De Boll konstaterar att kriminella, speciellt under kristider letar efter nya möjligheter att få ut förfalskade varor ut på marknaden. Förfalskade produkter är inte bara dyra för konsumenterna, de kan i värsta fall utgöra ett hot mot hälsan, menar hon. Foto: Mostphotos

Coronakrisen har framkallat turbulens på marknaderna genom tomma hyllor och spänt försörjningsläge, något som de kriminella dragit nytta av och är en oroande trend menar flera experter vid Europol och Interpol, enligt landsbygdensfolk. fi.

Nyligen redogjorde Europol för resultaten av operationerna som genomförts i 83 länder. Första halvåret av 2020 har 19 organiserade ligor avslöjats och dessa har varit specialiserade på olagliga livsmedel.

Totalt har 406 personer häktats i samband med operation Opson IX, alla misstänkta för livsmedelsbrott. Runt 12 000 ton illegala och potentiellt farliga livsmedel till ett värde på 28 miljoner euro kunde konfiskeras.

Flera varugrupper

En av aktionernas fokusområden var mejeriprodukter, där 320 ton undermåliga produkter påträffades. Utöver upptäckten fann utredarna även förfalskade ursprungsdokument och förorenade produkter.

I operationen deltog polismyndigheter från Bulgarien, Frankrike, Grekland, Italien, Portugal och Schweiz.

I Bulgarien beslagtogs mer än tre ton ost som skulle ha bearbetats till smältost och som dessutom testats positivt för E-colibakterien. I Belgien och Spanien konfiskerades saffran till ett värde på drygt 300 000 euro. Andra varugrupper som också är populära på den svarta marknaden är alkohol, djurfoder, kaffe, te, kryddor, spannmål och spannmålsprodukter.

Olivolja hör till det mest förfalskade livsmedelsprodukterna då en del blandar in mindervärdiga oljor för att maximera sina vinster. I samband med operation Opson IX beslagtogs även här 149 ton matolja och 88 ton olivolja.

Livsmedelsmyndigheten i Tyskland testade sammanlagt 3 700 liter olivolja av den högsta kvalitetsbeteckningen ”nativ extra” varav 83 av provtagningarna visade tecken på avvikelser eller förfalskning.

Även hästkött

Även hästkött tycks vara tillbaka på den svarta marknaden. Ett tecken på detta är mängden förfalskade hästpass som påträffats.

Under insatserna i Belgien, Irland, Spanien och Nederländerna har myndigheterna hittat dokument för mer än 150 000 levande hästar och mer än 17 ton hästkött har beslagtagits. Baserat på slakteri-inspektioner i olika länder, tyder det på att 20 procent av alla utländska hästpass som används för detta ändamål kan vara oäkta. 

Genom förfalskade hästpass görs det möjligt att sälja hästkött från hästar som egentligen är uteslutna på grund av tidigare medicinering, till livsmedelsindustrin.

I början av året avslöjade spanska Guardia Civil tillsammans med Europol en kriminell liga i närheten av Barcelona. Ligan som sålde hästkött hade förfalskat hästpassen i såväl slakterier som på bondgårdar och härvan spårades genom hela kedjan inklusive veterinärer och boskapshandlare. Totalt såldes kött från 300 hästar som inte varit godkänt som livsmedel.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste