Krafttag mot vildsvin i Danmark ger resultat

Den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket, Naturstyrelsen, har beslutat om viltstängsel mot gränsen till Tyskland för att förhindra risken för Afrikansk Svinpest, ASF, något som gett positiva resultat.  

Det nya stängslet med 27 200 stolpar mot grannländerna har lett till en rejäl minskning av vildsvinen i Danmark, nu tar fler länder efter. Foto: Mostphotos

Risken för att få in ASF till Danmark har lett till att danskarna beslutat om ett viltstängsel emot gränsen till Tyskland. I december 2018 beräknade man att det fanns cirka 100 vildsvin i Danmark. När stängslet blev färdigt i december förra året fanns 40 vildsvin kvar och nu ett halvår senare uppskattar man att det finns färre än 25 kvar.

– Att det är färre än 25 har nåtts trots att de danska vildsvinen fått till ökning, Säger jägmästare Inge Gillesberg från Naturstyrelsen till tidningen Jakt och Jägare.

Enstaka galtar

Stängslet som är sju mil långt, har kostat cirka 45 miljoner danska kronor vilket motsvarar 62 miljoner svenska kronor.

För att kunna se effekterna av det uppförda viltstängslet har även viltkameror satts upp. Där har man kunnat se att enstaka galtar har passerat men inte några hela familjer.

Öppning för småvilt

För att småvilt ska kunna passera över gränsen finns det öppningar var hundrade meter i stängslet, närmare bestämt 680 stycken och dessa är 20 gånger 20 centimeter.

Trots att stängslet har försetts med öppningar för småvilt har det fått t kritik på grund av att större vilt inte kan passera. Men nu har tyskarna fortsatt på samma sätt och uppfört stängsel mot Tjeckien och Polen som båda är hårt drabbade av ASF. Bara under de senaste månaden har man upptäckt ASF på en tam-grisbesättning fem mil från Tyskland enligt tidskriften Jakt och Jägare.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste