Hur går det med skörden?

Jordbruksaktuellt har även stämt av skördeläget med Erik Wildt-Persson, vd på Kristianstadsortens Lagerhusförening (KLF). Han vittnar om en intensiv skörd i regionen med skördenivåer som närmar sig fjolårets.

Jordbruksaktuellt hör oss för hur det går med årets skörd. Foto: Björn Schubert 

– Såhär långt ser det bra ut rakt över tycker vi. Maltkornet ligger bra till, runt 10,5 i proteinhalt. Proteinet på brödvetet är kanske lite lägre än vi är vana vid, strax under 11,5. Men det beror nog på att skördarna är mycket större än vad man beräknade eller trodde, säger Erik.

Inte långt kvar

– Efter skörden 2018 är det väldigt skönt att vi nu fått två bra år skördemässigt, det är jätteviktigt. Att man kan ha det med sig, och på så vis komma över den tuffa skörden som var då, säger Erik Wildt-Persson, vd på Kristianstadsortens Lagerhusförening (KLF). Foto: Ola Hansson/Navigator 

Han berättar också att det inte är långt kvar innan skörden är klar.

– Vi är gott och väl halvvägs, och efter helgen kommer många att vara klara. Sen är det alltid en svans, de stora gårdarna och en del som har sin spannmål kvar hemma i maskinhallen och på vagnar, säger han och tillägger:  

– Det har varit en intensiv skörd med låga vattenhalter, allt tröskas samtidigt utom åkerböna som vi inte har fått in något än.

Hur har förutsättningarna för årets skörd sett ut hos er?

– Det har varit idealiskt skördeväder! Precis när vi behövde det vackra vädret så kom det, så vi är väldigt glad för det.

Gynnsam säsong

Enligt Erik har det varit en gynnsam växtodlingssäsong i regionen.

– Bitvis lite torrt ibland, men sett på det stora hela så har vi fått en del regnskurar och en del har bevattningsmöjligheter vilket har gjort att många bärgar en skörd i nivå med fjolårets och kanske till och med högre, säger Erik och avslutar:

– Men man ska också ha med sig att det har varit rätt stor variation i år, det är en del som inte kommer upp i dessa nivåer. Men på totalen är vi nog ganska nära fjolårets skördenivåer.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste