Palle Borgström invald att representera lantbruksorganisationerna i EU

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström har blivit vald till vice ordförande i Copa, som representerar lantbruksorganisationerna inom den europeiska paraplyorganisationen Copa Cogega. Totalt representerar Copa Cogeca 23 miljoner bönder och 22 000 jordbrukskooperativ i EU.

Palle Borgström har blivit invald som ny vice ordförande för Copa. Copa är den del av den europeiska paraplyorganisationen Copa Cogeca som representerar medlemsstaternas lantbruksorganisationer. Foto: Madeleine Rapp

Paraplyorganisationen Copa Cogeca har 72 medlemmar från 27 medlemsstater. I organisationen representerar Copa lantbruksorganisationer och Cogeca jordbrukskooperativ i EU. LRF är medlem i båda delarna och har varit det sedan 1992.

Stor ära

Enligt LRF var konkurrensen om vice ordförande-posten hård men det fanns ett stort stöd för Palle Borgström, som valdes för kommande mandatperiod på två år.

– Det är en stor ära. För LRF:s del innebär det att vi kan bli en ännu mer aktiv del i beslutsfattanden inom Copa och ger oss större chans att påverka EU:s agenda. Många stora frågor präglar EU-politiken just nu; Green Deal – EU:s tillväxtstrategi för ett klimatneutralt Europa, Farm to fork och nya CAP. Detta kommer att påverka lantbrukare i hela Europa och det är viktigt att vi påverkar frågorna i rätt riktning, säger Palle Borgström, i ett pressmeddelande.

En del av lösningen

Jord- och Skogsbruk är en nyckelsektor för att EU ska nå målen i Green Deal, men enligt Palle Borgström ses jord- och skogsbruket alltför mycket som ett problem i de strategier som presenterades av EU-kommissionen i Farm to Fork och Biodiversitetsstrategin i maj.

– Därför blir en av målsättningarna med mitt vice ordförandeskap att hjälpa till att ge EU:s bönder en starkare röst i debatten och visa att vi inte är ett problem utan en del av lösningen, säger Palle Borgström.

Fransk ordförande

Som ny ordförande för Copa valdes Christiane Lambert från franska FNSEA.

– Jag ser fram emot att jobba ihop med Palle Borgström. LRF har alltid varit en aktiv och konstruktiv part i Copa och jag är övertygad om att det svenska perspektivet kommer att bidra med mycket positivt till Copas arbete, säger Christiane Lambert.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste