Nya McHale V8 - pressar större och smartare

Inför nästa års grönfodersäsong presenterar irländska McHale nu två helt nya flexkammarpressar med en maximal baldiameter på 190 centimeter och adaptiv inmatning.

McHales nya rundbalspressar i V8-serien har en flexibel balkammare med remmar som kan göra balar med en diameter från 0,6 till 1,9 meter. Foto: McHale

De nya pressarna i McHales V8-serie, V8940 och V8950, är enligt tillverkaren ett svar på en ökad efterfrågan från flera marknader där man är i behov av rundbalspressar som kan göra större balar.

Mer volym

V8-serien har en flexkammare som kan göra balar från 0,6 till 1,9 meter, vilket enligt McHale ger balar med upp till 30 procent mer volym jämfört med 1,68 meter stora balar som är den maximala balstorleken hos företagets mindre pressar i V6-serien.

Rundbalspressarna har fått en ny pickup med adaptiv inmatning som bland annat är utrustad med större rotor och valsar. Pickupen kan utrustas med fem eller sex rader med pinnar. Uppdateringarna i pickupen ska ge ett större materialflöde in i pressen och mindre risk för blockeringar då pressen bättre kan hantera ojämna strängar. Det finns även en ”drop floor” funktion för att rensa inmatningen ifall det ändå skulle uppstå en blockering.

Variabelt knivsystem

Den knivförsedda V8950 har 15 knivar i pickupen som standard vilket ger en teoretisk snittlängd på 65 millimeter. Som tillval finns också ett variabelt knivsystem där man kan välja att köra antingen helt utan eller med sju, åtta eller 15 knivar.

Inne i presskammaren på V8-serien sitter det tre kraftiga remmar som standard, vilket enligt McHale ska ge ett högt presstryck och kompakta balar. V8950 är dessutom utrustad med ett dubbelt drivsystem vilket enligt McHale ska säkerställa att materialet inne i presskammaren roterar även under besvärliga förhållanden, exempelvis vid kort och blött gräs.

Den nya kontrollpanelen Expert Plus ger traktorföraren en bättre överblick över pressningen. Foto: McHale

Automatisk smörjning

Man har även förbättrat nätbindningen och erbjuder automatisk smörjning, som smörjer pressen varje gång en bal släpps ut ur kammaren, som tillval. När de gäller servicevänligheten så har V8-pressarna luckor som öppnas uppåt för bättre åtkomst till viktiga komponenter. Även när det gäller kontrollsystemet så har man gjort uppdateringar med den nya Expert Plus kontrollpanelen som ska ge en bättre överblick över balningsprocessen i pressarna.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera