Ovanligt intensiv skörd

Lantmännen summerar 2020 års skörd som extremt intensiv. När det kommer till kvalitet och storlek är den god och medelstor.

Skörden 2020 kommer att bli ihågkommen som otroligt intensiv. Foto: Carolina Wahlberg

Lantmännen beskriver årets skörd i linje med femårsnittet när det gäller storlek.

– Årets skörd är nu bärgad och vi kan konstatera att den är normalstor. Det kommande årets behov av spannmål i Sverige är därmed säkrat, vilket är av stor vikt för både svensk livsmedelsförsörjning och för vår förmåga att exportera svensk spannmål till andra länder, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson, i ett pressmeddelande.

Det som stuckit ut i år var det goda skördevädret som gjorde skördeperioden ovanligt intensiv, men också att skörden hade mycket bra kvalitet. Det varma vädret gjorde att skörden hade genomsnittliga vattenhalter på under 14 procent, jämfört med 17 procent, som är det normala.

Populärt med havre

Årets havreskörd räknas som den största på över tio år.

– En mycket populär gröda just nu är havre, som det odlas allt mer av. Havreproduktionen har ökat med över tio procent jämfört med genomsnittet de senaste åren, säger Per Gerhardsson, Lantmännens inköpschef för spannmål.

Skörden av havre är den största på tio år. Foto: Carolina Wahlberg

Nya rekord

Under årets skördeperiod som sträcker sig från 1 juli till 14 oktober togs det i år emot totalt 1,7 miljoner ton, i Lantmännens 51 spannmålsmottagningar.

– Det har varit ett hårt tryck från söder till norr. En bra spannmålsmottagning i hela landet är viktigt för svenska lantbrukare och utgör grunden för Sveriges förmåga till självförsörjning. Vi slog nya rekord vad gäller mottagningshastigheten i år – den högsta noteringen är på 465 000 ton, vilket motsvarar 12 000 lastbilar, under en vecka, säger Mikael Jeppsson.

Goda förutsättningar

Den snabba skördeperioden har också lagt en bra grund inför nästa år.

–  Höstsådden ser ut att ha blivit den största på många år, vilket ger goda förutsättningar för en bra skörd nästa år, säger Mikael Jeppsson.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera