Tillsyn av hantering av hästgödsel

Under mars till och med september kommer flera kommuner genomföra miljötillsynsbesök hos hästhållare. Besöken är en del av Jordbruksverkets tillsynsprojekt om hantering av hästgödsel.

Under drygt ett halvår framöver kommer flera kommuner runt om i landet utföra miljötillsyn hos hästägare, och fokus kommer ligga på gödselhantering. Foto: Mostphotos

Det är i dag kommunerna som är ansvariga för att följa upp hur gödsel lagras och sprids, medan Jordbruksverkets ansvar är att vägleda så att tillsynen blir effektiv och likvärdig i hela landet. Enligt myndigheten har miljöinspektörer länge önskat mer vägledning vad gäller just miljötillsyn hos hästhållare.

– Vi ser tillsynsprojektet som ett sätt att hjälpa kommunerna genomföra miljötillsyn och dessutom ge oss en bild av hur gödselhanteringen ser ut hos hästhållare, säger Teresia Persson som samordnar tillsynsprojektet, i ett pressmeddelande.

Vid besöken kommer fokus ligga på hur gödseln lagras, hur den bortskaffas eller sprids samt hur gödseln i rasthagar hanteras. Syftet är att minska onödigt läckage av näringsämnen till vattendrag, som i sin tur orsakar övergödning, vilket kan ske när det blir mycket gödsel på liten yta. 

– Positivt är att det finns relativt enkla åtgärder som alla kan göra och som inte kostar så mycket, men som skulle ge stor effekt på vattenkvalitén, säger Teresia Persson.

Enligt Jordbruksverket har projektet varit planerat länge, och har ingen koppling till den statliga utredningen om övergödning som lämnades till regeringen under våren 2020.

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om projektet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste