Ökad lönsamhet får stanna i verksamheten

Förbättras lönsamheten i ett lantbruksföretag är det troligaste att pengarna återinvesteras i verksamheten. Men intresset för att anställa ökar snabbt.

Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank
Foto: Landshypotek Bank

Underhåll av maskiner och byggnader samt att investera i verksamheten. Det är vad den stora andelen lantbrukare svarar att de i första hand skulle använda överskottet till om de hade förbättrad lönsamhet. Intresset för att anställa, särskilt bland större lantbrukare, har ökat kraftigt och är det högsta sedan 2012. Det visar en enkätundersökning från Landshypotek Bank .

Återinvestera vinsten

80 procent av lantbrukarna svarar att om de hade ett ekonomiskt överskott från en förbättrad lönsamhet så skulle de lägga pengarna på underhåll av maskiner och byggnader alternativt investera i verksamheten.

Att vilja investera i verksamheten i allmänhet är vanligare än genomsnittligt bland lantbrukare under 40 år (56 procent) och 41–55 år (48 procent), men mindre vanligt bland de över 55 år (27 procent).

Yngre vill anställa

Det är även främst de yngre (under 40 år) (18 procent) och större lantbrukarna (14 procent) som är mer inriktade på att utveckla verksamheten genom att anställa.

Intresset för att anställa har enligt Landshypotek i snitt ökat sedan 2019 och är det högsta sedan undersökningarna inleddes 2012. I den nu senaste undersökningen baserad på enkätsvar från hösten 2020 är andelen som vill anställa (7 procent).

– Resultatet återspeglar vad vi dagligen ser i vår kontakt med gårdar över hela landet. Det finns en väldigt positiv känsla i lantbruksnäringen, vilket gör att många väljer att utveckla sin verksamhet och ibland även anställa, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Sveriges Lantbruk

Sveriges Lantbruk är en postal enkät som gått ut till1 000 bönder varje vår och höst sedan 1973. Undersökningen går till personer som driver lantbruksfastigheter med mer än 10 ha åker.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste