Vem äger jordbruksmarken?
Män äger 2,6 gånger mer jordbruksmark i Sverige än kvinnor. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Ownershift som publiceras i samband med den internationella kvinnodagen, 8 mars.
Sett till landets yta så äger männen mer än dubbelt så mycket, 154 procent, än kvinnorna och gällande jordbruksmark är motsvarande siffra 155 procent. I rapporten ” Vem äger marken du går på?” har tankesmedjan Ownershift undersökt kvinnors och mäns hus- och markägande i Sverige. Rapporten bygger på data från Lantmäteriet och presenterar bland annat könsskillnader gällande ägande av lantbruksfastigheter och skogsmark i Sverige.
2,6 gånger mer
Av Sveriges lantbruk (där lagfart och areal finns registrerade i det nationella Fastighetsregistret hos Lantmäteriet) ägs 86 procent av privatpersoner och 12 procent av juridiska personer. Om man istället kollar på ägande utifrån taxeringsvärde och areal är andelen som ägs av privatpersoner betydligt lägre, 55 procent av den sammanlagda arealen och 65 procent av det sammanlagda taxeringsvärdet.
Oavsett om man ser till lagfartsandelar, areal eller taxeringsvärde så är män överrepresenterade som ägare i lantbruket jämfört med kvinnor. Den största könsskillnaden finns inom areal, där män äger 2,6 gånger mer än kvinnor. Minst är skillnaden sett utifrån lagfartsandelar där män äger nästan dubbelt så mycket som kvinnor, 98 procent mer.
Skillnad utifrån ålder
Ownershift har också jämfört ägandet i olika åldersgrupper och kön. I åldersgruppen 51–70 år är det som minst jämställt sett till lagfartsandelar medan inom åldrarna 18–30 är skillnaden mellan kvinnor och män minst. Mest jämställd är åldersgruppen 70+ utifrån sammanlagd areal och minst jämställda åldersgruppen är 31–50 år.
Enligt rapporten ägdes 19 procent av landets privatägda lantbruksfastigheter utifrån taxeringsvärde av kvinnor 2020 och 38 procent av privatpersoner som ägde skogsmark 2019 var kvinnor.
Läs mer i rapporten
Ownershift
är en partipolitiskt obunden tankesmedja som verkar för kvinnors ökade ägande i syfte att öka kvinnors ekonomiska autonomi och möjligheter att forma vårt samhälle.
Grundades 2018 av Charlotte Sundåker och Linda Waxin