Stort intresse för grönsakstävling

Enligt Odlarna.se äter åtta av tio svenska barn för lite grönsaker. Därför har man för fjärde året i rad dragit igång den nationella skoltävlingen Grönsaksmålet för femteklassare, och intresset har varit rekordstort.

– Lärarna rapporterar om ett otroligt engagemang hos eleverna när de genomför lektionerna och vi ser själva en enorm kreativ förmåga hos barnen som skickar in bilder och filmer på egenframtagna recept som ska få kompisarna att äta mer grönsaker, säger Anette Ekstrand från Odlarna.se. Foto: Carolina Wahlberg

Det är hittills i år över 500 klasser och 13 000 elever som är anmälda till tävlingen, och lärare kan fortfarande anmäla sin klass. Målet med tävlingen är att eleverna ska lära sig mer om grönsaker och varför det är viktigt att äta rätt mängd. De får även ta fram egna recept, och testa på att odla egen gurka.

– Vi tror att vi genom att sprida kunskap om svensk odling och svenska grönsaker kan förändra den tråkiga statistiken som säger att åtta av tio barn äter för lite grönsaker, säger Anette Ekstrand på Odlarna.se som står bakom tävlingen, i ett pressmeddelande.

Tävlingsmomenten är uppdelade i tre delar; Utbildning, Matlagning och Odling, och klasserna samlar poäng/levels efter hur många delar som klassen genomför. Alla tävlingsmoment är kopplade till läroplanen och kan ingå i de vanliga skolämnena. Exempelvis finns 12 färdiga lektioner inom bland annat matte, geografi och svenska som på olika sätt handlar om grönsaker. Enligt Odlarna.se fungerar upplägget även vid distansundervisning till följd av covid-19.

– Vi ser ett ökat intresse för grönsaker och odling hos eleverna. Det är ett bra upplägg på lektionerna som är kopplade till läroplanen och har ett gott syfte med att öka intaget av grönsaker, säger läraren Katrin Stahlberg, som anmält sin klass till tävlingen.

Tävlingen pågår fram till den 21 maj, och den klassen som då samlat ihop flest grönsakspoäng vinner 20 000 kronor till klasskassan. Mer info finns på www.gronsaksmalet.se.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera