Jordbruksverket satsar på ökad kunskap om odling utan glyfosat

Jordbruksverket genomför nu två upphandlingar med målet att öka kunskapen och kompetensen när det gäller odling utan glyfosat. Syftet är att öka beredskapen inför ett eventuellt förbud, samt att stärka jordbrukets och trädgårdsnäringens konkurrenskraft.

Enligt Jordbruksverket är ökad kunskap om odling utan glyfosat viktigt bland annat för att uppnå målet i den nationella livsmedelsstrategin om att öka produktionen av svenska livsmedel vid ett eventuellt förbud. Foto: Mostphotos

Glysofat används i dag inom flera delar av både jordbruket och trädgårdsnäringen. Om användningen av glyfosat begränsas eller förbjuds behövs enligt Jordbruksverket ökade kunskaper om alternativa sätt att hantera ogräs och nya brukningsmetoder. Enligt myndigheten är detta bland annat viktigt för att inte tappa konkurrenskraft gentemot andra länder som arbetat mer inom området.

Upphandlingarna avser kartläggning av befintliga kunskaper, fältdemonstrationer, framtagning av informationsmaterial samt studieresor, kurser och gruppträffar. Upphandlingarna omfattar totalt sex miljoner kronor och insatserna gäller perioden 2021–2024. Anbud är välkomna fram till 6 maj 2021.

Läs mer här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste