Han tar över som ny styrelseordförande

Efter 14 år lämnar Ulla Bergström Norrmejeriers styrelse. Hennes efterträdare som styrelseordförande blir Göran Olofsson, som hittills varit vice ordförande.

Göran Olofsson är Norrmejeriers nya styrelseordförande. Till vardags är han delägare i Ängesbäckens Lantbruk AB som han driver tillsammans med sin bror. I lantbruket finns det 300 mjölkkor och företaget sysselsätter 11 personer, varav 4 i familjen. Foto: Johan Gunseus

Skiftet av ordförande stod klart i samband med Norrmejeriers digitala föreningsstämma.

– Det känns väldigt roligt och hedrande att få förtroendet att leda föreningens styrelse kommande år och driva arbetet vidare tillsammans med den nya styrelsen, säger Göran Olofsson, Norrmejeriers nye styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Till vardags driver han ett mjölkföretag utanför Ånäset i Västerbotten. Göran har stor erfarenhet av styrelsearbete, då han varit med sedan 2007, och de senaste åren har han varit vice ordförande i mejeriföreningen.

Utmanande marknad

Ett konkurrenskraftigt mjölkpris är Görans hjärtefråga. Men eftersom föreningen inte verkar på världsmarknaden har vårens uppgång globalt inte gett någon utdelning för Norrmejerier.

– Om marknadskrafterna fungerar som de brukar normalt så ska den svenska marknaden påverkas med en viss fördröjning. Vi ser tyvärr inte det än och det är en utmaning, säger Göran.

Han menar dock att föreningen har andra positiva värden att stå på. Så som bra lokala produkter och trogna lokala konsumenter.

– Jag ser därför att Norrmejerier har goda förutsättningar att kunna fortsätta vara en stark norrländsk mejeriförening som gör gott för Norrland, säger han.

Efter 14 år i styrelsen väljer Ulla Bergström att lämna sitt uppdrag. Foto: Jan Lindmark

Lycka till

Ulla Bergström som suttit i styrelsen under 14 år, de senaste fyra som ordförande, valde i och med stämman att lämna och ska nu fokusera på sitt mjölkföretag i Svensbyn utanför Piteå.

– Var sak har sin tid. Jag vill tacka för det förtroende jag fått under åren. Jag har en stark drivkraft för vår förening som gör att all den energi och det engagemang som jag haft har varit självklart. Göran kommer bidra med sin långa erfarenhet och det blir en bra kontinuitet för det fortsatta arbetet i föreningen. Jag önskar Göran och styrelsen lycka till, säger Ulla.

 

Fakta: Fördelning av årets resultat

Resultat 2020, efter finansiella poster var 63 miljoner kronor.

Beslut togs om utdelning av föreningens vinst med 36 miljoner kronor, vilket ger i genomsnitt 17 öre per kilo mjölkråvara till medlemmarna.

Den faktiska ersättningen för mjölkråvaran, inklusive föreslagen vinstdelning ökade från 3,56 kr/kg (2019) till 3,61 kr/kg (2020).

Källa: Norrmejerier

Lars Eriksson från Boden är ny i Norrmejeriers styrelse.  Foto: Camilla Waara

Fakta: Norrmejeriers styrelse

Styrelsens ordförande (ny): Göran Olofsson, Ånäset (Västerbotten).

Vice ordförande (ny): Stefan Stolt, Junsele (Västernorrland).

Nyval till styrelsen: Frida Lundberg, Vännäs, Lars Eriksson, Boden.

Omvalda ledamöter: Göran Olofsson, Ånäset (ordförande), John Baars, Flarken.

Övriga ledamöter: Johan Liljebäck, Överkalix, Helena Ågren, Vännäs, Linda Lejderud, Alnö, Stefan Stolt, Junsele (vice ordförande). Janne Vaattovaara och Peder Nilsson är ordinarie arbetstagarrepresentanter.

Avgående styrelseledamöter: Ulla Bergström, Svensbyn, Eva Vidholm, Hallen.

Källa: Norrmejerier

Frida Lundberg från Vännäs är också ny i styrelsen. Foto: Camilla Waara

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste