Mångsidig och kompakt italienare

Traktortillverkaren Landini lanserar nu sin nya allroundtraktor 5-085. Med kompakta mått och en 3,4 liters FPT motor på 75 hästkrafter klarar den de flesta enklare sysslor hos lantbrukare, skogsägare och på hästgårdar.

Landini 5-085 är en kompakt traktor utrustad med en 3,4 liters steg 5 motor på 75 hästkrafter från FPT. Traktorn kan utrustas med både frontlastare och frontlyft och har en hydraulpump på 56 l/min. Foto: Landini

I Sverige sälja Landinis traktorer av Rosenqvist Maskin, och den nya 5-085 kan locka köpare som är ute efter en kompakt, smidig och enkel men samtidigt modern gårdstraktor.

Lågvarvad motor

Traktorn är utrustad med en steg 5-motor från FPT på 3,4 liter och 75 hästkrafter. Det maximala vridmomentet på 375 Nm uppnås vid låga 1 400 varv per minut, vilket ska ge en bättre förarmiljö och minskad bränsleförbrukning. Motorn klarar steg 5 utan AdBlue och med en bränsletank på 103 liter ska traktorn enligt Landini vara rustad för långa arbetsdagar.

Utrustad med 34-tums bakhjul får 5-085, som är en modellserie mellan 4- och 5-serien, enligt Landini både bättre markfrigång och dragkraft. Förarhytten med fyra stolpar ska ge god sikt tack vare stora glasrutor. Inne i hytten har Landini satsat på bättre vibrationsdämpning och ljudisolering för att förbättra förarmiljön.

Integrerat bromssystem

Kontrollerna är ergonomiskt placerade med en ny joystick för enkel styrning av funktioner, transmission och körriktning. Med en ratt som är justerbar i två led ska det bli lättare för föraren att anpassa traktorn för bekvämare arbete. Taket har sänkts för att enklare kunna köra in i stallar och liknande byggnader, och ett takfönster ger bättre sikt vid lastararbete.

För ökad säkerhet erbjuder Landini ett IBS-bromssystem, som kopplar ihop de bakre bromsarna med de främre oljekylda bromsarna som är inbyggda i framaxeln. Denna IBS-funktion ska enligt Landini ge en 50 procent kortare bromssträcka jämfört med standardbromsar.

Kan kopplas upp

Framaxeln har enligt Landini dimensionerats för både hög hållfasthet och smidighet. 5-085 är utrustad med en bakre trepunktslyft som lyfter 3 900 kilo. Som tillval finns också en frontlyft som lyfter 1 700 kilo. Traktorns hitchkrok är hydrauliskt utskjutbar med mekanisk styrning, och hydraulpumpen ger ett flöde på 56 liter per minut.

Landini 5-085 har LED- arbetsbelysning och kan dessutom förses med övervakningssystemet Landini Fleet Management, där ägaren kan få information om bränsleförbrukning, motortimmar, serviceintervall och liknande.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste