Gränsöverskridande grönt samarbete

Claas ingår nu ett samarbete med det holländska start-up bolaget AgXeed. Lantbruksmaskintillverkaren går in som delfinansiär i arbetet med att utveckla autonoma lantbruksrobotar.

Utrustad med RTK-styrsystem samt teknik för igenkänning av faror och hinder ska AgBot vara redo att ta i kommersiell drift redan nästa år. Foto: Claas

Genom att ingå ett samarbete med holländska AgXeed och delfinansiera start-up bolagets verksamhet ger sig Claas nu in i matchen när det gäller utvecklingen och kommersialiseringen av autonoma lantbruksrobotar.

I ett pressmeddelande skriver Claas att produktionen av livsmedel kommer behöva öka ytterligare de kommande årtionden till följd av en ständigt växande befolkning. Samtidigt blir det allt svårare att hitta kvalificerad arbetskraft, varför Claas satsar mycket på smart teknik för att avlasta maskinförare. Men mycket av lantbruksarbetet kan i framtiden komma att skötas av robotar och därför ser CLaas det nya samarbetet med AgXeed som ett naturligt steg i utvecklingen.

Skalbar hårdvara

Det holländska start-up bolaget erbjuder enligt Claas ett intelligent, hållbart och helt autonomt system med skalbar hårdvara, virtuella planeringsverktyg och omfattande datamodeller. AgXeed har tagit fram den autonoma lantbruksroboten AgBot, såväl som en hel infrastruktur kring roboten.

AgBot har hybriddrift med en kombination av dieselmotor- och eldrift som genererar upp till 156 hästkrafter. Roboten kan utrustas med hjul eller band och ska med sin för lantbruket byggda trepunktslyft kunna bistå lantbrukare i en rad olika arbetsuppgifter.

En snar framtid

– Detta engagemang ger Claas tillgång till innovativ teknologi i ett för oss välbekant segment, samtidigt som vi utökar vår egen kompetens inom autonomi och robotik. I gengäld kan AgXeed öka sin kompetens inom dataöverföring, gränssnitt och drivsystem, säger Thomas Böck, vd för Claas Group och fortsätter:

– Det blir en win-win- situation där de lösningar som vi gemensamt kommer utveckla kommer erbjuda lantbrukare ett konkret och företagsmässigt mervärde inom en snar framtid.

Mer tid över

Försäljningen av AgBot med tillhörande mjukvara och plattformar ska enligt Claas starta redan 2022. Roboten ska kunna sköta monotona och riskfyllda arbetsuppgifter för att ge lantbrukare mer tid till alla de andra arbetsuppgifter som dagens lantbrukare måste utföra utöver att köra maskiner.

AgBot kommer att styras genom ett centralt, webbaserad planerings och analyssystem där maskininställningar och ruttplanering sköts. Robotens bandställ med justerbar spårvidd och bandbredder på upp till 910 millimeter ska ge ett lågt marktryck. Lastkännande hydraulik och en trepunktslyft med en lyftkraft på 8 ton samt ett valbart elektriskt, varvtalsoberoende kraftuttag ska säkerställa effektivt arbete med dagens tunga och moderna redskap.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste