”Svenska folket har verkligen förstått att vi kan göra vin i Sverige”

Pandemin ledde till besöksrekord på svenska vingårdar under fjolåret och intresset för branschen klättrar starkt uppåt. Niclas Albinsson på Särtshöga vingård ser en utveckling som bådar gott inför kommande säsong. 

 

Niclas och Anna Albinsson har precis öppnat för säsongen på Särtshöga vingård och ser positivt på den kommande säsongen. I dag odlar de på totalt två hektar med en produktion på 4 000 flaskor. 2023 förväntas de vara i full produktion från stockarna och producera kring 8000 flaskor. Foto: privat


På Särtshöga vingård utanför Väderstad har Niclas och Anna Albinsson producerat vin av egna druvor i snart tio år. Här driver de också restaurang med vinprovning och gårdshotell. Fjolåret var även för deras del starkt präglad av pandemins positiva sidoeffekter. 

– Vi hade oerhört många gäster som kom tidigt på säsongen, och som berättade att de egentligen skulle varit i Toscana men åkte hit istället. Det blev svenska vingårdar istället för italienska. Och lite så var fenomenet överlag. Svenska folket har verkligen förstått att vi kan göra vin i Sverige, säger Niclas som berättar att de förra året hade närmare 600 vinprovningar, ungefär dubbelt så många som tidigare år.

Det ökade intresset från konsumenter och turister upplever han också ha sin grund i att svenskt vin uppmärksammas mer och mer. 

– Det skrivs mer om svenskt vin. Vinjournalister recenserar ofta svenskt vin numera och många har förstått att det här faktiskt är en produkt som absolut är värd att prova.

  Trenden med både mikrovinerier och mikrobryggerier är också tydlig och riktningen pekar åt en differentiering och hantverksmässigt i hela branschen. Samtidigt upplever Niclas att odlingarna i Sverige inte bara blir fler utan också större. När Niclas och Anna startade 2012 satte de omkring 1 000 stockar och har därefter utökat till dagens 8 000. I dag, när branschen är etablerad och kunskapen finns, satsar många stort på en gång. 

– I svenska mått mätt så är det ganska stora odlingar nu. 

Hålla hög kvalitet

Att Sverige är en ganska ung vinnation med relativt små arealer gör också att kvalitén blir desto viktigare poängterar Niclas. 

– Har du köpt en flaska vin och det inte är gott då kommer du inte att köpa det en gång till. Man kan skriva på flaskan att man gått på händer i vineriet eller att den är gjord på natten men är det inte gott så spelar det ingen roll. När vi gör en så liten batch som vi gör i Sverige då måste vi hålla en hög kvalitet. 

Och mycket pekar också åt det hållet. Flera svenska vinproducenter har sista tiden vunnit guldmedaljer i internationella vintävlingar. En framgångsfaktor tror Niclas dels har att göra med att svenska vinproducenter har öga för att mäta. 

– Vi tycker om det här att till exempel se exakt hur många gram socker det är. Medan en fransman eller italienare mer kanske går på känsla och smak. Det ligger i våran mentalitet, vi vill mäta och vi vill ha kontroll, och vi är väldigt duktiga på det vilket jag tror hjälper oss att utvecklas till en sund bransch. 

Nordliga förutsättningar

Det svalare klimatet har hittills begränsat mängden vin som görs i Sverige och utesluter de mer klassiska druvorna såsom Chardonnay och Riesling. I dag domineras svensk vinodling av druvsorten Solaris, en sort  anpassad för ett kallare klimat och med en hög egen resistens mot bland annat mjöldagg . 

– Det är en oerhört smakrik druva och passar utmärkt för mousserande viner, säger Niclas. 

Därav har druvsorten också lett till att det på Särtshöga endast görs just mousserande vin. Men valet beror också på att det är en av de nordligaste vingårdarna i Sverige och för att skörda för ett stilla vin krävs en längre säsong.  

– Mousserande vin skördar man i lägre sockerhalt än stilla vin. Då vill vi ha ungefär 75 oechsle, det vill säga gram socker per liter i druvan. Medan för ett stilla vin krävs ungefär 100 gram per liter och då krävs ytterligare en månad för druvorna i fält, och då har vi nattfrost här. Därför satsar vi fullt på mousserande vin och även lite produktion från 1 500 äppelträd. 

Och det är just kylan som också kräver att man som vin- och äppelodlare är på tårna, förklarar Niclas som när vi talas vid just haft ett par nätter med minusgrader. Då är det eldning ute på fälten som gäller för att knopparna ska klara sig. Men förutsättningarna för årets säsong ser goda ut, också gällande besökare. Förra året nådde de omsättningsrekord i företaget och mycket tyder på att det kan slås igen. 

– Vi är i stort sett fullbokade ända fram till början av augusti. Men mycket hänger på om covidrestriktionerna kommer fortsätta in på högsäsongen, då blir det svårt. Men i det stora hela så är jag väldigt förväntansfull. 

Försäljning från gården

I dag säljer Niclas och Anna främst sina drycker under vinprovningar och till lokala restauranger. En logistik och transporter som enligt Niclas motsvarar runt två arbetsdagar i veckan. 

– Det finns en tendens till att när man är en sån liten producent att helt plötsligt så har man omvandlats från vinproducent till chaufför. Så frågan om gårdsförsäljning är helt och hållet avgörande för att branschen ska få utrymme att växa och ges möjlighet till att bygga ekonomiskt stabila och trygga företag. Annars kommer den att stanna som ett pittoreskt inslag, för att ingen vågar satsa stort och det är synd.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 18 maj 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste