jun
22
2021

Hästar på naturbetesmarker - fältvandring

Fältvandring med fokus på skötsel av naturbetesmarker med hjälp av hästar som betesdjur.

Vi träffas hos Bengt och Anna-Lena Geiron, Tångsätter, Odensbacken, och tittar på deras betesmarker som de håller på att restaurera och sköter med hjälp av sina hästar.

Vi kommer att ta upp frågor såsom:
Naturbetesmarkernas betydelse för djurvälfärd och hästarnas utveckling och hållbarhet. Betesplanering.
Vilka hästar passar på olika typer av naturbetesmarker?
Betesekologi – samspelet mellan hästar och betesväxter.
Hur man ska planera och genomföra betesdriften för bästa resultat?

Kursen vänder sig till häst- och lantbruksföretagare samt markägare med naturbetesmark. Medverkar gör Inger Pehrson, Palustre AB. Inger är betesexpert med mångårig erfarenhet som verksamhetsledare från intresseorganisationer, från rådgivning och forsknings- och försöksverksamhet. Inger är hästägare och har lång erfarenhet av hästbranschen. Träffen arrangeras av Länsstyrelsen i Örebro län och finansieras via Landsbygdsprogrammet.

Träffen är kostnadsfri för deltagarna. Ta med egen fikakorg.

Läs mer och anmäl dig via Länsstyrelsen i Örebro läns webbplats.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera