jun
16
2021

Fältvandring vall och protein

Vallfältvandring med fokus på protein för mjölk- och nötköttsproducenter.

Vi träffas och tittar på årets vallar, baljväxterna i vallarna och på åkerböna. Träffen anordnas av Länsstyrelsen Örebro län i samarbete med Örebro läns vallförening.

Innehåll: Val av vallfröblandning för maxat protein, gödslings- och kalkningsstrategier för att gynna baljväxterna, hur lyckas jag med odling av åkerböna och vad är optimal tid att bryta vallen utifrån baljväxtandel och förfruktsvärde.

Fältvandringen vänder sig till både ekologiska och konventionella producenter. Medverkande: Niklas Johansson, produktionsrådgivare, Växa Sverige, och Henrik Nätterlund, växtodlingsrådgivare, HS Konsult AB.

Träffen finansieras via Landsbygdsprogrammet och är kostnadsfri för deltagarna. Ta med egen fikakorg.

Läs mer och anmäl dig här.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera