jun
21
2021

Ger rör- eller ängssvingel bäst ekonomi i foderstaten?

Fältvandring i försöksvall, åkerböns- och spannmålsodling.

Missa inte möjligheten att lyssna till lantbrukare Jimmy Grinsvall och se hans odling vid Uddeholms Gård utanför Björketorp, Sjuhärad. Jimmy driver en nötkötts- och spannmålsproduktion om 330 ha åker och 100 ha beten. Huvuddelen av det han odlar går till foder åt de egna djuren, ca 500 ungnöt till slakt varje år. Utöver det har han 70 dikor som sköter gårdens naturbeten.

Vallen kommer fungera som försöksfält för att jämföra skillnader mellan rörsvingel och ängssvingel i foderstat till ungnöt. Vi kommer även studera etablering i åkerböna samt vår- och höstspannmål. Kristina Holmström, industridoktorand på Hushållningssällskapet Sjuhärad / SLU samt Katarina Berlin Thorell och Rolf Lindholm, växtodlingsrådgivare från Rådgivarna i Sjuhärad medverkar och lotsar oss runt på fälten.

Fältvandringen är ett samarrangemang mellan Hushållningssällskapet Sjuhärad, Rådgivarna i Sjuhärad, Sjuhärads Vallförening, Sjuhärads nötköttsproducenter och Gröna Möten Sjuhärad.

När: 21 juni

Var: Uddeholms gård Surteby, SE-519 94 Björketorp

Vid frågor om evenemanget kontakta caroline.dahren@agrovast.se.

Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast 2021-06-18.

Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt. Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut. .

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera