Fortsatt hög brandrisk - brandsläckningsplan till Umeå

Till följd av den mycket höga brandrisken i norra Sverige och de många skogsbränderna i delvis svårtillgänglig terräng har MSB nu valt att stationera två brandsläckningsplan i Umeå. Där fick de börja jobba direkt.

Till följd av skogsbrandsläget i Västerbotten valde MSB att under tisdagen flytta två av de vattenskopande plan som man upphandlat till Umeå, där de genast sattes i arbete vid länets just nu värsta skogsbrand i trakterna av Fredrika. Foto: Saab

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan tidigare upphandlat totalt fyra brandsläckningsplan, av vilka man nu valt att flytta två från Östersund till Umeå till följd av skogsbrandsläget i Västerbotten. Något som SVT Nyheter Västerbotten rapporterar om.

Kan också bistå

Flytten skedde under tisdagen och redan under tisdagskvällen fick de vattenskopande planen rycka ut på sin första insats vid en skogsbrand utanför Fredrika, som enligt nyhetskanalen bedöms vara den värsta i länet just nu. Totalt ska det ha kommit in runt 25 larm om skogsbränder i Västerbotten under måndagen och risken för skogsbränder är fortsatt hög.

Enligt Johan Öberg, presskommunikatör på Saab så ska planen bevaka norra Sverige, men de kan också bistå internationellt från basen i Umeå.

– De kommer att bevaka norra Sverige, men ska även kunna bistå andra EU-länder, som Finland, vid behov. Det går att flytta dem snabbare än helikoptrar över långa sträckor, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Fler bränder

Planen ses som ett komplement till räddningstjänst på marken och helikoptrar som kan skopa vatten ur mindre sjöar och tjärnar.

Samtidigt brinner det också i grannlänen och under tisdagen larmades räddningstjänsten till skogarna utanför Hammarstrand i Ragunda kommun där markpersonal och två helikoptrar jobbade till sent in på kvällen för att hindra branden från att spridas till omkringliggande skog.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste