okt
1
2021

Bakteriefloran ger osten unik identitet

Inspirationsträff om bakterikulturer och brukssyra i osttillverkning

Starterkultur används för att få igång fermenteringsprocess i ystning av ost. Förr var det vanligast att mejerier tillverkade egna syrningskulturer utifrån den bakterieflora som fanns i varje enskilt mejeri. Smaken på osten var präglad av platsen den tillverkades. Av hygienskäl och som effektiviseringsåtgärd är det idag vanligare att man köper färdiga starterkulturer med anpassade och utprovade recept för just den osttyp man tillverkar. Det finns ett stort utbud att välja bland. I takt med att vi fått ett ökat antal gårdsmejerier ökar intresset att lära sig odla sin egen starterkultur. Dessa fungerar ofta väl för att starta igång nedbrytningsprocessen, men en hög variation när det gäller hålsättning och arom kan ge anledning till att hellre välja de standardiserade bakteriekulturerna. Hur vill du sätta egen identitet? Börja med att skaffa dig kunskap och inspiration inför starten av ostmässan i Skara Lokalproducerat i Väst tillsammans med Agroväst Gröna Möten bjuder in till en inspirations- och kunskapsträff. Evenemanget görs inom ramen för SLU Smedjeveckan. Vi vänder oss till yrkesverksamma inom mejerinäringen.

Plats: Vilan Tennishallen, SE-532 37 Skara, Sverige.

Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast 2021-09-26. 

Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt. Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut.

Vid frågor kontakta Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se, 0703-10 56 30.

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland och LRF. 

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste