Tomatproducenter tar hem utmärkelsen Årets Klimatbonde

För tredje gången har utmärkelsen Årets Klimatbonde delats ut av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. I år tillföll utmärkelsen Susanne och Mats Olofsson som driver företaget Vikentomater i skånska Höganäs.

Susanne och Mats Olofsson, Vikentomater. Foto: Svenskt Sigill

– Det är väldigt kul att få det här priset. Att vinna Årets klimatbonde är ett kvitto på att vi har nått en viktig milstolpe i vår strävan efter att bli så hållbara som möjligt. Vi vill sprida matglädje och det här är ju också ett sätt att göra det, säger Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater, i ett pressmeddelande.

Tävlingen syftar till att lyfta fram producenter som bland annat jobbar aktivt med att minska sin verksamhets klimatpåverkan, som kommunicerar om sitt arbete och är ett föredöme för andra. Vikentomater med Susanne och Mats i spetsen tog hem utmärkelsen med följande motivering:

”Vikentomater har funnits länge men tappar aldrig lusten för att hela tiden bli bättre - både i produktionen och i sina produkter. De tar upp konkurrensen från importerad mat genom att även odla meloner, chili och bär. Resurseffektivitet är genomgående i allt Vikentomater gör. Från återanvändning av vatten, näring och odlingssubstrat till att minska på matsvinn genom förädling i den egna restaurangen samt biogasproduktion av det som inte går att använda. De använder enbart förnybar energi och producerar egen solenergi. Energieffektiva växthus med isolering minskar förlusterna av värme.

Vikentomater sprider matglädje genom sitt fokus på att få fram de bästa klimatcertifierade tomaterna, sina event med kockar, sociala medier, restaurangen och utformningen av butiken där tomater säljs som lösgodis. Deras växthus och restaurang fungerar som en nod för att samla lokala matentreprenörer. Vikentomater är klimatcertifierade sedan 2018 och har också en IP Arbetsvillkor certifiering som en garant för att de är sjysta arbetsgivare.”

Om Årets Klimatbonde

Presenteras av Svenskt Sigill Klimatcertifierad och är en del av den nationella tävlingen Årets Bonde. Det är tredje gången som priset delas ut.

Juryn bestod av Johan Kuylenstierna, ordförande för klimatpolitiska rådet, Paul Svensson, TV-kock och krögare med hållbarhetsfokus, Jenny Jewert, Världsnaturfonden WWF, och Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill.

Kriterier för tävlingen:

  • Du är en primärproducent, det spelar ingen roll om du är kött-, grönsaks- eller hyacintbonde.
  • Det är de klimatsmarta förbättringarna av din produktion som räknas.
  • Du har din produktion i Sverige.
  • Du arbetar målmedvetet för att ständigt minska din verksamhets klimatpåverkan.
  • Du är en av de främsta i Sverige när det gäller kväveeffektivitet. Du har en koldioxidsnål produktion.
  • Du kommunicerar kring ditt klimatarbete och är ett föredöme för andra.
  • Självklart tar du samtidigt ansvar för djur och natur.

Källa: Svenskt Sigill Klimatcertifierad

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste