okt
1
2021

Ny standard för ökad köttkvalitet på nöt- och lammkött

Seminarium - Meat standard sweden kompletterar nuvarande europaklacificering 

Svensk köttkonsumtion minskar i Sverige, helt i enlighet med nationella målen. Glädjande nog ser vi samtidigt att av de 78 kilo kött vi svenskar äter per år ökar andelen svenskt nötkött, vilket också är en viktig del i uppfyllandet av den svenska livsmedelsstrategin. Då talar vi framför allt om de betande djuren som bidrar med ekosystemtjänster utöver de rent försörjande, nämligen reglerande genom pollinerande insekter, kulturella genom öppna landskap och stödjande i form av kolinlagring. Svenskt lamm har inte samma positiva utveckling. Vi frågar oss vad branschen gör åt saken och hur kan vi göra insatser för att öka andelen svenskt lamm på marknaden? I början av året publicerades en ny standard för svenskt lammkött där fokus är att ge konkreta råd om hur vi genom värdekedjan ökar ätkvaliteten på lammkött. Parallellt pågår just nu ett liknande arbete för det svenska nötköttet. Ta del av aktuell forskning och åtgärdsplan för att ytterligare stärka svenskt kött genom att konsumenten lättare ska välja nationellt producerat kött framför importerat.

Plats: SLU Smedjan Hernquistsalen, Gråbrödragatan 7 Skara. Evenemanget är ett samarrangemang mellan Agroväst Gröna Möten, SLU och Svenska Köttföretagen och görs som en del av SLU Skaras Smedjeveckan. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs tryggt.

Anmälan krävs och inför evenemanget sänds aktuell information ut. Anmäl dig senast 26 september 2021 via gronamoten.se.

Vid frågor om evenemanget kontakta Madeleine Vendel, madeleine.vendel@agrovast.se. Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland och LRF.

Artikeln publicerades fredag den 24 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste