Högre mjölkavkastning i Kokontrollen

Ökad medelavkastning och utplaning av den nedåtgående trenden av antal kor. Det visar årsresultatet från Kokontrollen.

Av de gårdar som är med i Kokontrollen har flest kor av rasen holstein, 62,5 procent. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt det senaste årsresultatet, så var medelavkastningen 10 521 kilo mjölk eller 11 009 kilo ECM. Det är en ökning med 289 kilo mjölk eller 330 kilo ECM.

Fakta: Kokontrollen

I Kokontrollen samlas, lagras, bearbetas, kvalitetssäkras och sammanställs data från mjölkgårdar. Resultatet blir nyckeltal som delas och som kan ge underlag till beslut i produktionen.

I Kokontrollen erbjuds även rådgivningstjänster och digitala verktyg.

Källa: Kokontrollen

– Det är härligt att se att mjölkavkastningen fortsätter att öka i samma takt som förra året. Vi ser även en fortsatt stabilisering i den nedåtgående trenden för både mjölkmängd och totala antalet djur. För oss i Växa är det också extra roligt att kunna konstatera att anslutning till Kokontrollen har ett ekonomiskt värde för mjölkföretagarna genom att de får en högre mjölkavkastning än andra producenter, säger Jessica Kinnander, avdelningschef för Kokontrollen, i ett pressmeddelande.

Planat ut

Antalet kor per besättning ökade från 93 i förra mätningen till 97 nu. Resultatet visar också att minskningen av antal kor i landet har planat ut till 2,5 procent och minskningen av antalet besättningar är 5,9 procent.

Sara Lundberg är regionchef för rådgivning & företagande på Växa, och berättar att gårdarna knutna till Laholm i Halland har högst avkastning i landet enligt årsresultatet.

Förbättrad lönsamhet

– Vi har många riktigt duktiga lantbrukare i området och en stor andel anlitar vår rådgivning både inom utfodring, avel, djurhälsa och växtodling, vilket ger utväxling i hög mjölkavkastning och en förbättrad lönsamhet. Vi är också glada över flertalet Skånegårdar som är nya medlemmar och knutna till Laholm är med och bidrar till det fina avkastningsresultatet, säger hon.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste