Stort uppsving för yrkesmässig odling av snittblommor

Intresset för snittblomsodling i Sverige har fått ett kraftigt uppsving. När föreningen Snittblomsodlare i Sverige startade i ­februari 2020 hade man runt 30 medlemmar, nu har man passerat 100. 

 

Sofia Wikander är ordförande för föreningen Snittblomsodlare i Sverige. Hon berättar att något som föreningen jobbar mycket med är att höja statusen för yrket och för närodlade blommor. Samt att höja kunskapen bland odlarna om skördestadie och hur man preparerar blommorna efteråt så att de ska hålla så länge som möjligt i vas. 
– För att folk ska vara beredda att betala lite mer för närodlade blommor än importerade, precis som man är beredd att betala mer för ekologisk eller närproducerad mat. Foto: Ellinor Hall

– Det har hänt väldigt mycket senaste året. Det är många som har startat och som gör sin första säsong i år, och många visar stort intresse kring företagande inom slow flowers, säger Sofia Wikander, ordförande för föreningen. Hon är utbildad florist och driver själv en snittbloms­odling i Åkersberga utanför Stockholm. 

Slow flowers står för blommor i säsong och Sofia berättar att det är en rörelse som började i USA för ungefär 15 år sedan, och som kom till Sverige runt 2016/2017.

– Slow flowers innebär att man inte driver blommor i uppvärmda växthus för att de ska kunna blomma när som helst, utan att det är blommor som följer säsongen och blommar utifrån sin naturliga cykel. En annan stor del är att minska avståndet mellan producent och konsument, både att det ska vara närodlat men även att stegen mellan producent och konsument ska bli färre. 

Sofia var med och startade föreningen Snittblomodlare i Sverige förra året. Sedan dess har medlemsantalet mer än tredubblats, men det finns vissa kriterier för att få bli medlem. 

– Man ska ha ett företag med syfte att odla snittblommor till försäljning. Man ska odla hantverksmässigt, mestadels på friland och vi har även som regel att man undviker kemiska växtskyddsmedel och mineralgödsel. 

Vad tror du det ökande intresset beror på? 

– En självklar del är klimatkrisen och att folk har fått ett större hållbarhets­intresse. Det har kommit upp att snittblommorna som finns i butikerna är fraktade från Holland, eller varmare breddgrader, och att det där inte finns samma reglering kring exempelvis kemiska bekämpnings­medel, svarar Sofia och fortsätter:

– Bland de som väljer att starta upp verkar det vara fler och fler som känner behov av att jobba med något som känns rätt i hjärtat och att de vill komma närmare naturen. Det är något med att jobba med det gröna som är tillfredsställande. 
 

Slow flowers innebär odling av blommor efter säsong, och man har som mål att minska stegen mellan producent och konsument.Foto: Isabella Odmark

Välj inriktning

Sofias odling är på 400 kvadrat, men hon berättar att det är inriktningen på företaget och hur man vill sälja sina blommor som styr hur stor yta som behövs. 

– Jag som är florist och inriktad på exempelvis bröllop kan få ett högt pris per stjälk. Är det i stället odlingen man är mest intresserad av, och säljer direkt till kund, grossist eller en florist, så får man kanske en fjärdedel av priset per stjälk. Så det beror väldigt mycket på hur man vill jobba och vad man skapar för företag kring sin snittblomsodling. 

Om man funderar på att starta upp en odling är första steget enligt Sofia att just tänka igenom vad man vill ha för inriktning på sitt företag, om man vill ha självplock eller kanske satsa mer på att göra buketter och arrangemang. 

– Man vill designa odlingsytan på olika sätt, beroende på hur man vill använda den. Min odling är väldigt maximerad, det är mycket odlingsyta och smala gångar, medan om man har självplock så kanske man behöver mer plats för gångar och att man använder sorter som är lättskördade. 

Utöver floristutbildningen har Sofia även gått en amerikansk utbildning om snittblommor som heter Floret Flower Workshop. Hon berättar att det i år även startat upp en Slow Flower-utbildning på Gunnebo slott utanför Mölndal. 

– Den är på halvtid från mars till november. Den följer säsongen, man börjar med att så och sen följer man med hela vägen till skörd. Man jobbar även med att torka blommor. Den är lite övergripande som en floristutbildning blandat med en trädgårdsmästarutbildning.

Att ha självplock i sin odling är ett av de vanligaste försäljningssätten berättar Sofia. 

– Det är många som satsar på att bara ha självplock, för då blir det ett besöksmål eller turistattraktion, eller så har man det i kombination med att man säljer buketter någon annanstans. Exempelvis i sin egen eller andras gårds­butiker, i en blomsterkiosk vid vägen, hos ett lokalt café eller via reko-ringar, säger hon och fortsätter: 

– Många av de nya har gjort väldigt spännande samarbeten med gårdar, som redan är ett besöksmål och har en gårdsbutik, där man arrenderar eller lånar mark för att starta sin odling. Så att snittbloms­odlingen blir en ytterligare höjning av den platsen. Det är inte jättemånga som bara odlar i trädgården, det räcker inte riktigt. Men det är många som börjar där och sen utökar med en till odling.

Hur prissätter man blommorna?

– Dels får man sätta sig med siffrorna och räkna, vad lägger jag för pengar på frö, hur mycket tid tar det och hur mycket stjälkar ger dem. Det är nog också lite olika vad man har för bakgrund, men jag som florist försöker jämföra mina priser mot grossistpriserna på importerade blommor. Och se så man inte ligger för långt ifrån, varken upp eller ner, säger hon och tillägger:

– Att lyckas med sitt företagande handlar nästan bara om att hitta sina kunder som är beredda att värdesätta och betala sin produkt.

 

Vill du ha mer tips och inspiration? 

Spana in boken Blomsterbönder av Lisa Ising och fotografen Lena Koller. I boken får man följa med på en roadtrip från Smygehuk i söder till Västerbotten i norr, och träffa odlare som visar upp sina fält med snittblommor och delar med sig av odlingstips och erfarenheter. 

 

 

 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 17 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste