Prischock på växtskyddsmedel

Efter att priserna för gödningsmedel skenat den senaste tiden drabbas nu också växtskyddssektorn av de höga energipriserna. Detta för med sig kraftigt ökade priser på växtskyddsmedel.

Efter gödningspriserna kommer nu nästa smocka för lantbruket när priserna på växtskyddsmedel ökar kraftigt. Orsaken är bland annat logistik- och produktionsproblem samt höga energipriser. Foto: Mostphotos 

Ett nytt problem håller på att växa fram för lantbruket när priserna på växtskyddsmedel nu skenar i väg vid alla viktiga handelsplatser. Enligt den tyska lantbrukstidningen Agrarheute aviserar Kina, som är världens största exportör av växtskyddsmedel, de högsta exportpriserna på tio år som dessutom är på väg rakt uppåt.

Flera faktorer

Liknande rapporter kommer enligt tidningen från USA där tyska Bayer AG hör till de största leverantörerna. Orsaken till de kraftigt ökande priserna är dels de höga energipriserna, och tillsammans med logistikproblem, avbrutna leverantörskedjor, höga fraktkostnader och låga lagernivåer bildar det en ”perfekt storm”. Eftersom flexibiliteten i hela systemet är utraderad uppstår det enligt Agrarheute problem vid minsta störning.

Produktionen av växtskyddsmedel i Kina har upplevt ett flertal störningar under hösten som bland annat beror på nya miljökrav från regeringen. Enligt Agrarheute har bland annat Yuhan-provinsen tvingats minska sin produktion av gul fosfor till tio procent av den normala kapaciteten, en provins där annars närmare hälften av landets gula fosfor framställs.

Knapphändigt utbud

I USA har produktionsstörningar noterats hos Bayer Crop Science, detta till följd av orkanen Ida och priserna för glyfosat låg vid de senaste mätningarna på mellan 8 000 – 10 000 dollar per ton i Kina och USA.

Enligt Agrarheute så menar analytiker att det kan ta upp till två år innan leverantörskedjorna återigen fungerar som de ska och att lantbrukare måste räkna med ett knapphändigt utbud de kommande säsongerna.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste