dec
10
2021

Linodling från sådd till skörd

Lär dig med om linodling

På många håll har vi ansträngda växtföljder och vi behöver hitta fler alternativa grödor. Det är där oljelinet kommer in. Marknaden ropar efter lin samtidigt som priset är bra. Linet har en väl dokumenterad förfruktseffekt och ökad skörd med 2 ton vete/hektar är inte ovanligt. Linet har bland annat en bra sanerande effekt på skadesvampar. Dessutom är det en relativt billig gröda att odla fram vilket är av stort intresse när kostnaden för insatsvaror har ökat kraftigt. Fler användningsområden är linets frö till utsäde, pressning av linolja, djurfoder och livsmedel som till exempel i matbrödet.

Av tradition odlas det mycket lin i Östergötland som de senaste åren stått för nästan hälften av den totalt odlade linarealen. Förhoppningen är nu att vi i väst ska ta ett steg framåt. För att lyfta linodling har Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare i år arrangerat en linodlartävling där syftet bland annat har varit att öka kunskapen om odlingen. Till vår hjälp har vi tagit Fredrik Tidström från VÄXTAB som stod som segrare i tävlingen. Han ska ge oss råd om vilka framgångsfaktorerna är för att ta en riktigt bra linskörd. Att göra som man alltid gjort lyfter inga linskördar. Lin är en känslig gröda som kräver många små insatser.

Plats: Smedjan, Skara.

Agroväst Gröna Möten arrangerar evenemanget tillsammans med VÄXTAB och Mark och Vattenvård .

Anmäl dig nedan senast 5 december. Vid frågor kontakta madeleine.vendel@agrovast.se, 0761 07 81 73. Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland och LRF.

Artikeln publicerades torsdag den 18 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste