”Det handlar om att gödsla smartare”

Enligt Fredrik Tidström, växtodlingsrådgivare på Växtab, är det ännu viktigare att man mäter och gödslar smartare nu när priserna ligger så högt, allt för att få ut det mesta av sin odling. 

 

– Jag jobbar på ett lite annorlunda sätt än andra rådgivare. Vi är en grupp på 41 odlare som odlar 18 000 hektar. Sedan hjälper jag dem framåt i fält på olika sätt. Man köper ett abonnemang hos Växtab en gång om året, berättar Fredrik Tidström, växtodlingsrådgivare på Växtab. Foto: ann tidström


– Vi kan inte bara strunta i att gödsla! Man ska gödsla efter ett biologiskt optimum. Det är det förnuftiga. Man får försöka att bedöma skörden, vilket är lättare sagt än gjort. Sedan får man gödsla sig fram till den kvalitén man tror att man kommer att få. Det går inte att bromsa för då får du lite proteiner och då blir det en dålig produkt, säger Fredrik Tidström.

Dagens höga spannmålspris påverkar, och Fredrik tycker att det är här man ska lägga fokus. 

– Det är spannmålspriset som är helt avgörande, det är inte gödselpriset egentligen. Gödselpriset kan man leva med så länge man får bra betalt för råvarorna. Och det finns många signaler som pekar på att de höga råvarupriserna kan hålla i sig. 

Ingen vet dock säkert hur det blir framåt. Men med höga priser på vete och raps är det klart lockande att låsa priset, menar Fredrik.  

– Men vi har en vinter framför oss, och en vår och en sommar. Det kan hända mycket. Många har minnen av 2018, när de fick en hög faktura i handen när de inte kunde leverera. Det är det som många är rädda för om de skulle låsa priset. 

Men enligt Fredrik är det ändå många som har låst ett par tre ton per hektar för att i alla fall ha lite att spela med.  

– I dag kan du låsa raps i skörd för 5,60 plus tillägg för oljehalt. Och historiskt brukar det ligga på 3,50, så det är jättepengar nu. Då vet du vad du har att spela med, men som sagt det kan hända mycket. Och det ska man ha respekt för. 

I sitt arbete som växtodlingsrådgivare använder Fredrik Tidström mycket teknik och mätinstrument för att hjälpa lantbrukarna att komma rätt i sin odling. Han menar att tekniken är viktigare än någonsin. På bilden syns en handsensor och kameror.
– Till nästa år kommer jag att köpa in en Farmlab. Det är ett spjut som man sätter i ner i marken och som kan visa till exempel hur mycket kväve som finns i marken. Med den kan man även mäta andra ämnen. Foto: Fredrik Tidström

Vad finns i marken

Det som enligt Fredrik alltid är viktigt, och särskilt nu, är att gödsla smartare. Detta gäller oavsett om du köpt gödning billigt och vill tjäna på det höga spannmålspriset, eller om du har varit tvungen att köpa gödning dyrt och måste få igen pengarna via en bra skörd. 

Alla marker levererar olika mängd kväve av olika anledningar och att ta reda på vad som redan finns i marken är helt avgörande tycker Fredrik. 

– När jag mäter med en sensor på en del fält så levererar de kanske tio kilo kväve. Sedan kan jag komma ut på ett annat fält på samma gård. Där man har haft raps som förfrukt och man har använt en del stallgödsel. Då kan marken helt plötsligt leverera 100 kilo kväve. 

Genom att ta reda på vad marken levererar kan du spara in på gödningen, och få ett mer effektivt resultat, enligt Fredrik.

 

- Man kan odla sorter som inte kräver lika mycket kväve. Det är stor skillnad mellan olika sorter. Sedan får man lägga upp en strategi och kanske gödsla flera gånger, och smartare. Du måste onekligen mäta dig fram, säger Fredrik Tidström, och tipsar bland annat om lin som alternativ gröda. Foto: Fredrik Tidström

Andra grödor

Att se över alternativa gödselmedel och kalka fram mer näringsämnen i marken skulle kunna vara ett sätt att jobba runt de höga priserna. Eller att odla andra typer av grödor.

– Lin är i ett unikt läge. Det är billigt att ta fram, du får ett bra pris och marknaden skriker efter det. Det är inte fel att öka andelen vårraps heller. Det är ganska bra skördar på vårraps nu också. Och ett högt pris. 

Att se över sortvalet är bra. Att välja en vårvetestort som har ett högre protein än andra kan göra att du kan gödsla mindre. Samma sak gäller om du sår maltkorn. 

– Då kanske du väljer en sort som är mer kväveeffektiv som till exempel Irina och Planet, säger Fredrik. 

kreativa lösningar

Fredrik berättar att det är många lantbrukare som vänder sig till honom för att be om råd kring hur man ska göra och tänka i rådande situation. 

– Men det är inte en lätt fråga att besvara. Man måste trygga en del av sin odling. Det är bättre att göra lite än ingenting. Du kan inte stå helt utan gödning, säger han och fortsätter:

– Ibland är det lätt att låsa sig vid vad som är rätt växtodlingsmässigt, men i det här läget får man kanske titta på annat. Man kan till exempel se vad det finns för utbud att köpa och inte låsa sig fast vid ett specifikt gödselmedel. Man får hitta lite kreativa lösningar. 

Fredrik spånar kring att om många drar ner på gödslingen skulle det kunna bli en internationell brist på grödor med bra protein. 

– Då kanske man kommer att få jättebra betalt för proteinet. Så även om det är dyrt nu, så kanske det är ännu bättre att gödsla för att det kommer att bli brist på protein. Men det vet vi heller ingenting om. 

– Hur som haver, de som gör saker brukar vinna över tid. De som sparar sig fram, där vet jag ingen som har vunnit hittills, avslutar Fredrik.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 28 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste