Högeffektiv hövändare

Med hela 15,6 meters arbetsbredd vänder sig Kvernelands nya hövändare 85156C till lantbrukare och foderproducenter som behöver maximal effektivitet i skörden. Ett nytt markföljningssystem ska dessutom ge hög precision över hela arbetsbredden.

Kvernelands nya hövändare 85156C har 14 rotorer och en arbetsbredd på 15,6 meter samt ett innovativt markföljningssystem. Foto: Kverneland

Kvernelands nya hövändare med närmare 16 meters arbetsbredd och 14 rotorer är enligt tillverkaren utvecklad och konstruerad för intensiv användning och hög produktivitet med minimala stillestånd.

Innovativ markföljning

Rotorernas storlek med en liten diameter ska ge en optimal vändning av grödan, bland annat genom tilltagen överlappning mellan rotorerna för effektiv upplockning och jämn fördelning.

När det gäller markföljningen över den stora arbetsbredden har Kverneland utvecklat ett nytt innovativt och patenterat system som man kallar TerraFlow. Systemet ska ge hög flexibilitet i ramen och låta alla 14 rotorer följa marken med hög precision. Vändarenheten är sammankopplad med den bogserade ramen i den nya lösningen vilket ger rotorerna bättre möjligheter att flexa och följa markens konturer.

Stora hjul

För att ge stabilitet och lågt marktryck till den stora vändaren har Kverneland utrustat 85156C med hjul i dimensionen 380/55-17, med möjlighet till 500/50-17-hjul som tillval. För enkelt underhåll på hövändaren har man minimerat antalet smörjpunkter och förlängt serviceintervallerna.

För att styra Kverneland 85156C behöves ett enkelverkande hydrauluttag för att sänka ner och lyfta upp ramen, samt ett dubbelverkande uttag för ut- och infällning av vändaren. I transportläge fälls vändaren ihop till en transportbredd på under tre meter.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste