feb
10
2022

Dränera din trädgårdsodling mot skyfall och torka

I en framtid av mer extremväder, exempelvis i form av ökad frekvens av kraftig nederbörd blir det viktigt att se över sin dränering

Vad kan ökade skyfall i framtiden innebära i just ditt odlingsområde, och vad ställer detta för krav på dränering på dina skiften? Att dräneringen har en funktion när det är blött förstår de flesta men vad har egentligen dräneringen för betydelse under torkperioder? Trädgårdsgrödor har ett högt värde, kan man anpassa dräneringen efter det samt vad kostar det i så fall?

Under kursdagen tar vi dig igenom teorin om varför en dränering är viktig och hur den fungerar ur perspektiv av markfysik, biologi och teknik. Två odlare delar med sig av sina praktiska perspektiv kring hur de arbetar med dränering, samt hur man ska tänka kring dränering av arrenderad mark. Vi gör också en framtidsspaning med Ingrid Wesström, forskare på SLU, om forskning samt innovativa tekniker kring dränering.

Kursen genomförs av LRF Trädgård genom satsningen Ökad konkurrenskraft för trädgårdsnäringen vid extremväder.

Målgrupp: Kursen riktar sig till yrkesmässiga trädgårdsodlare och rådgivare som arbetar med yrkesmässig trädgårdsodling. I mån av plats är den även öppen för lantbrukare och rådgivare med annan odlingsinriktning.

Tid och plats Torsdag 10 februari 2022, kl. 9.00-16.00. Clarion Collection Hotel Fregatten, Skeppsgatan, Hamnplan 6, 432 44 Varberg. (Hitta till Clarion Hotel Fregatten)

Vi erbjuder kursen antingen på plats i Varberg eller via live-streaming. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående covid-19 och ser till att vi håller nödvändiga avstånd. 

Anmäl dig på www.extremvader.se, sista anmälningsdag är 3 februari.

Kostnad 500 kr.

Lunch och fika ingår i kursavgiften. I avgiften ingår också deltagande i vår gårdsnära kurs om dränering *. Kursavgift debiteras i efterhand och är densamma om du deltar på plats i Varberg eller i via live-streaming.

Program: Programmet kommer att läggas upp och uppdateras efterhand, men anmäl dig redan idag eftersom antalet platser är begränsat!

Har du frågor är du välkommen att kontakta

Caroline Johnsson på caroline.johnsson@lrf.se eller telefon 076-108 05 07 eller

Linda-Marie Rännbäck på linda-marie.rannback@hushallningssallskapet.se eller telefon 010-476 22 66

Artikeln publicerades fredag den 14 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera