“Snabb och smidig”
När behovet av att utöka med ytterligare en kompaktlastare på Närkesberg Hönseri uppstod föll valet på en eldriven 1160 eHoftrac från Weidemann. Nu har lastaren gått ett halvår på gården och ägarna är väldigt nöjda med valet.
Solen skiner när Jordbruksaktuellt träffar Gunnar Närkeby, som driver företaget med sin bror Joakim, gårdens förman Vytas Murauskas och Anders Anderberg, säljansvarig Weidemann Sverige, för att spana in den eldrivna kompaktlastaren.
Att valet föll på en eldriven lastare är en del av ett långsiktigt arbete på gården där man gjort flera olika åtgärder, bland annat för att minska åtgången av fossila bränslen.
– Vi försöker hela tiden göra olika besparande åtgärder, och vi har gjort väldigt mycket, säger
Gunnar och berättar att de bland annat ställt om till fliseldning, satt upp solpaneler och satt in LED-belysning i alla lokaler.
Gunnar menar även att andrahandsvärdet är större, och att det är större chans att få igen pengarna.
– När man gör en kalkyl får man inte titta för mycket på inköpet utan man ska kolla på restvärdet. Gör man det så bedömer vi att vi får igen de pengarna, och att det här är en bättre affär än en fossildriven, säger Gunnar.
Att valet föll på Weidemann beror på att de sedan tidigare har en dieseldriven kompaktlastare från tillverkaren.
– Den har vi haft i cirka 10 år, och vi är väldigt nöjda. Därför blev det samma märke, berättar Vytas.
Snabb och smidig
På gården bedriver man fjäderfäuppfödning och lastaren används främst till att köra ut bädden i stallarna, att skrapa gångarna och vid städning i stallarna. Vytas, som är den som oftast kör maskinen, beskriver maskinen som både smidig och snabb.
– Om man jämför med dieseln, så går det snabbare att lyfta skopan exempelvis. Den här är även starkare och tyngre, men det är en större modell också. Men båda är jättesmidiga.
Det finns även flera andra fördelar.
– En annan fördel med el är att i alla djurstallar så finns det damm. Den gamla lastaren går varm om det blir beläggning med damm på motor och kylare. Med den här är det bara att köra, säger Gunnar.
Märker ni någon skillnad i luftkvalitén när ni kör inne i stallarna?
– Det är skillnad. Men om diesellastaren har alla filter som den ska så känner du inget av avgaserna, och det är även ventilerat inne i stallarna. Men det är skillnad i utsläpp, säger Vytas.
Enligt honom är enda nackdelen att man måste vara försiktig när man tvättar maskinen.
– Den andra kan vi tvätta med högtryckstvätt även i motorutrymmet och så, men den här behöver vi blåsa rent. Man får vara lite försiktig.
Inbyggd laddning
Ungefär tre timmar om dagen används lastaren och batteriet, ett AGM 48V på 310 ampere, laddas när arbetet är klart.
– Vi är väldigt nöjda med att batteriet är så starkt och håller under så lång tid. Nu kör vi ju tre timmar väldigt hårt, och det räcker batteriet till, säger Gunnar.
– Man säger att vid normal körning håller det mellan fyra till fem timmar, sen beror det på vem som kör, vad man kör och om det är kallt ute, tillägger Anders.
Gunnar säger att han var lite skeptisk till eldrift i början men att han blivit glatt överraskad.
– Första gångerna som vi körde så tog batteriet slut ganska fort, men då var det ju inte använt. Nu är det inga som helst problem.
För laddning krävs en 16 amperes säkring, och 230 volts uttag.
– Det har vi i varje hus, så det är bara att stoppa i kontakten, berättar Vytas.
– Du behöver ingen extern laddare utan den finns inbyggd i maskinen, säger Anders och berättar vidare:
– Om batteriet är helt tomt så ska det ta mellan, sju och åtta timmar att ladda upp.
Hur lång livslängd har batteriet?
– Hur långt är ett snöre? Så länge man sköter sina batterier och inte låter maskinen bli helt urladdad så har vi inte haft några problem, svarar Anders.
Hur sköter man batterierna?
– Man laddar över natten, ser till att batteriet inte blir urladdat och blåser rent det, säger Anders.
När det kommer till service menar Anders att den är enklare, jämfört med en dieseldriven maskin.
– Det är egentligen bara hydraulfilter till hydrauloljan, smörja alla axlar och byta olja, säger Anders.
– Vår bedömning är att servicekostnaden har halverats, tillägger Gunnar.
Intresset för den eldrivna lastaren har enligt Anders ökat de senaste åren. Sedan modellen lanserades 2015 har man sålt runt 1 050 i världen.
– I Sverige har vi hittills sålt 63 maskiner. De flesta till lantbruk, och väldigt många till hästgårdar. Även många till kyrkogårdar, men där kör de inte på vintern.
Enligt Anders är framtiden spännande för de eldrivna maskinerna från Wiedemann.
– Det kommer att hända massor, säger han och berättar att det i mars bland annat är beställningsstart i Sverige för en helt ny eldriven kompaktlastare från tillverkaren.
– Den modellen heter 1190e. Den har litiumbatteri och riktig hytt med värme. Sen ska det även komma flera andra modeller.
Wiedemann 1160 eHoftrac
Batteri: Bly-syra batteri AGM 48V
Ampere: 310
Lyfthöjd: 2 760 alternativt 2 998 millimeter beroende på val av lastarm
Tipplast med skopa: 1 576 kilo
Tipplast med gafflar: 1 160 kilo